Els 33 diputats valencians al Congrés després del 23J

El PP és primera força amb 13 escons; el PSPV en té 11, Vox 5 i Compromís-Sumar es queda amb 4

Carlos Flores (Vox), Diana Morant (PSPV-PSOE), Belén Hoyo (Partit Popular) i Àgueda Micó (Compromís-Sumar) participen en el debat d'À Punt
Carlos Flores (Vox), Diana Morant (PSPV-PSOE), Belén Hoyo (Partit Popular) i Àgueda Micó (Compromís-Sumar) participen en el debat d'À Punt / ©Miguel Lorenzo

El Partit Popular ha guanyat les eleccions generals a la Comunitat Valenciana, amb quasi el 35% dels vots i 13 dels 33 escons en disputa. El resultat és agredolç. La part positiva, que els dona cinc més que en 2019 i culmina el tomb iniciat en les autonòmiques i municipals del 28 de maig. La creu, que queda curt per a portar Alberto Núñez Feijóo a La Moncloa. Pitjor li ha anat al soci en el Consell, Vox, que es desunfla i baixa a quarta força en diputats després d'haver-ne perdut dos respecte dels últims comicis: es queda en 5 i 15,65% dels suports. 

Contra tot pronòstic, el PSPV ha aconseguit resistir l'envit de les dretes i fins i tot millora els resultats de 2019 amb un diputat més, 11 (32,12% dels vots). Compromís-Sumar, que aglutina les formacions que han compartit govern en l'antic Botànic, perd embranzida i resta un escó als cinc que aconseguiren per separat Compromís i Unides Podem en el Congrés fa quatre anys. Ara ha obtingut el 15,18% del suport ciutadà i quatre parlamentaris que la situen com a tercera força en representació a la cambra baixa. 

La lectura principal, en tot cas, a pesar que l'esquerra ha eixit viva de la cita en les urnes, és que l'aliança en el Consell amb la ultradreta no ha passat factura al PP valencià. Ben al contrari, ha obtingut 55.000 vots més que en les autonòmiques del 28M i consolida el territori valencià com un feu preuat per al partit. Vox també engruixa el seu espai amb 100.000 suports més que fa dos mesos, però se n'ha deixat més de 50.000 pel camí des del 2019. 

Aquests són els 33 diputats i diputades elegits a la Comunitat Valenciana per al Congrés, un més que en la cita del 10N.

PARTIT POPULAR: 13 diputats

Castelló

  • Alberto Fabra Prat (59 anys). Llicenciat en Arquitectura Tècnica. Ha sigut regidor de l'Ajuntament de Castelló (1991-2005), alcalde de Castelló (2005-2011), diputat autonòmic (2007-2015), president de la Generalitat (2011-2015) i president del PP valencià (2011-2015). Ara és senador territorial i diputat autonòmic.
  • Óscar Clavell López (44 anys). Doctor en Història. Màster universitari en Història i Identitats en el Mediterrani Occidental. Professor de Secundària. Diputat estatal des de l'onzena legislatura. Ha sigut alcalde de la Vall d'Uixó.

València

  • Esteban González Pons (58 anys). Doctor en Dret Constitucional. Advocat. Ha sigut diputat autonòmic, senador, diputat estatal, conseller d'Educació i conseller d'Ordenació del Territori. Vicesecretari d'Assumptes Institucionals del PP. Eurodiputat, vicepresident del grup popular europeu.
  • Belén Hoyo Juliá (39 anys). Llicenciada en Dret i en Ciències Polítiques i de l'Administració. Advocada. Diputada estatal des de la desena legislatura.
  • Esperanza Reynal Reillo (60 anys). Llicenciada en Medicina i Cirurgia. Llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració. Ginecòloga. Cap de servei de Ginecologia a l'Hospital Arnau de Vilanova de València.
  • Fernando de Rosa Torner (63 anys). Llicenciat en Dret. Magistrat en excedència. Ha sigut secretari autonòmic de Justícia, conseller de Justícia, vicepresident del Consell General del Poder Judicial i president de l'Audiència Provincial de València. Senador des del 2019.
  • Carlos Gil Santiago (53 anys). Llicenciat en Dret, en Ciències Polítiques i en Administració i Direcció d'Empreses. Alcalde de Benavites. Ha sigut diputat provincial a la Diputació de València.
  • Alma Elvira Alfonso Silvestre. Llicenciada en Dret. Assessora jurídica de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA). Membre de la junta directiva d'ATA de la Comunitat Valenciana.

Alacant

  • Macarena Montesinos de Miguel (62 anys). Assessora laboral. Ha sigut diputada autonòmica i regidora a Alacant. Diputada estatal durant cinc legislatures.
  • Joaquín Melgarejo Moreno. Catedràtic d'Història i Institucions Econòmiques. Ha sigut director de l'Institut d'Estudis Econòmics de la Província d'Alacant, director de l'Institut de l'Aigua i de les Ciències Ambientals de la UA i president de la comissió tècnica de l'Aigua de la Diputació d'Alacant.
  • Julia Parra Aparicio (50 anys). Estudis en Medicina. Ha sigut vicepresidenta primera de la Diputació d'Alacant i diputada de Cultura i Transparència per Ciutadans. Regidora d'Igualtat i Sanitat a l'Ajuntament de Sant Joan d'Alacant. Diputada autonòmica.
  • César Sánchez Pérez (41 anys). Llicenciat en Sociologia, especialitat en Publicitat i Màrqueting. Ha sigut diputat autonòmic, subsecretari general del PP a la Comunitat Valenciana, alcalde de Calp i president de la Diputació d'Alacant. Diputat estatal.
  • Sandra Pascual Rocamora. Graduada en Economia. Màster en anàlisi i gestió de riscos financers i en comptabilitat i finances avançades. Ha exercit com a comptable i auditora durant l'última dècada.

PSPV: 11 diputats

Castelló

  • Susana Ros Martínez (53 anys). Diplomada en Turisme. Ha sigut regidora a Benicàssim. Membre del comité federal del PSOE i secretària contra la violència de gènere del PSPV-PSOE. Diputada estatal.
  • Artemi Rallo Lombarte (57 anys). Doctor en Dret. Catedràtic de Dret Constitucional a l'UJI. Ha sigut diputat autonòmic, director general del Centre d'Estudis Jurídics del Ministeri de Justícia i director de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades. Senador.

València

  • Diana Morant Ripoll (43 anys). Enginyera de Telecomunicacions. Ministra de Ciència. Ha sigut alcaldessa de Gandia i diputada provincial de la Diputació de València. Ministra de Ciència, Investigació i Universitats del PSOE.
  • José Luis Ábalos Meco (63 anys). Diplomat en Magisteri. Mestre de Primària en excedència. Consultor de cooperació internacional. Ha sigut ministre de Foment, secretari d'organització del PSOE, regidor a València i diputat provincial. Diputat estatal.
  • Carmen Martínez Ramírez (60 anys). Llicenciada en Medicina. Ha sigut alcaldessa de Quart de Poblet, vicepresidenta de les Corts i portaveu adjunta del grup parlamentari socialista. Secretària de sanitat del PSPV-PSOE. Diputada autonòmica.
  • Vicent Sarrià Morell (55 anys). Treballador en excedència de RTVE-CV. Ha sigut regidor de València, diputat autonòmic i secretari d'organització del PSPV-PSOE. Diputat estatal.
  • Marta Trenzano Rubio (40 anys). Llicenciada en Filologia Anglesa. Estudis de Ciències Polítiques. Ha sigut alcaldessa d'Algemesí. Secretària general del PSPV d'Algemesí.

Alacant

  • Alejandro Soler Mur (50 anys). Llicenciat en Dret i Màster en Assessoria Jurídica d'Empreses. Ha sigut alcalde d'Elx, diputat provincial i director general de l'empresa pública Sepes. Secretari general del PSPV d'Alacant. Diputat estatal.
  • Patricia Blanquer Alcaraz (50 anys). Llicenciada en Econòmiques i Empresarials. Màster en Auditoria i Gestió Empresarial. Professora associada a la UPV. Ha sigut regidora a Alcoi. Diputada estatal.
  • Lázaro Azorín Salar (48 anys). Diplomat en Magisteri. Llicenciat en Psicopedagogia. Alcalde del Pinós des del 2011. Diputat estatal.
  • Araceli Poblador Pacheco (61 anys). Llicenciada en Geografia i Història. Professora d'institut. Presidenta del PSPV a la província d'Alacant. Ha sigut subdelegada del govern espanyol a Alacant.

VOX: 5 diputats

Castelló

  • Alberto Asarta Cuevas (71 anys). Militar de carrera retirat amb el grau de general de divisió. Diputat estatal des del 2019.

València

  • Carlos Flores Juberías (59 anys). Doctor en Dret. Llicenciat en Ciències Polítiques. Catedràtic de Dret Constitucional. Ha impartit classes com a professor de Dret durant 34 anys. Va ser el candidat a la presidència de la Generalitat el 28M.
  • Ignacio Gil Lázaro (65 anys). Llicenciat en Dret. Ha sigut diputat estatal amb Aliança Popular, amb el Partit Popular i, des del 2019, amb Vox. Vicepresident quart del Congrés. Ha sigut senador. President provincial de Vox València des de febrer del 2023.

Alacant

  • David García Gomis (42 anys). Operari en magatzems de logística i vigilant de seguretat. Ha sigut regidor de l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig i diputat autonòmic. Va ser el cap de llista per Alacant en les eleccions autonòmiques del 28M.
  • José María Sánchez García (60 anys). Doctor en Dret. Funcionari de carrera del Cos Superior de Lletrats de l'Administració de Justícia, jutge en excedència i catedràtic de Dret Eclesiàstic. Diputat estatal.

COMPROMÍS-SUMAR: 4 diputats

València 

  • Àgueda Micó Micó (45 anys). Llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració. Docent universitària. Ha sigut regidora de l'Olleria. Secretària general de Més Compromís i coportaveu de Compromís.
  • Alberto Ibáñez Mezquita (31 anys). Estudis en Ciències Polítiques i Educació Social. Ha sigut tinent d'alcalde a Vila-real i secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat. Portaveu d'Iniciativa i coportaveu de Compromís.
  • Nahuel González López (34 anys). Coordinador local d'EUPV a Gandia. Ha sigut tinent d'alcalde a Gandia.

Alacant

  • Txema Guijarro García (48 anys). Llicenciat en Economia. Diputat estatal durant les últimes quatre legislatures.

També et pot interessar

stats