Més de 4.600 pisos nous a València i una ajuda de 300 euros per bebé: els principals anuncis de Catalá

L'alcaldessa popular s'estrena en el debat sobre l'estat de la ciutat amb una pluja de mesures; entre d'altres, la creació d'una Medalla a la Gratitud en homenatge al veïnat que va implicar-se en la tragèdia de Campanar

María José Català, durant el debat de l'Estat de la Ciutat / Ajuntament de València
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de setembre 2024 - 11:52 Actualitzat: 16 de setembre 2024 - 22:15

L'alcaldessa de València, María José Catalá, s'ha estrenat este dilluns en el primer debat sobre l'estat de la ciutat del seu mandat fent balanç del que ha sigut el primer any al capdavant del consistori. Una intervenció que ha estat esguitada per una pluja d'anuncis sobre mesures i iniciatives que té intenció d'aplicar en els pròxims mesos i anys, entre les quals destaquen ajudes directes a la natalitat, canvis en el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) per a poder construir més habitatges i noves restriccions als pisos turístics.

Una de les novetats anunciades que més impacte tindrà sobre la ciutadania és la concessió, a partir de l'1 de gener del 2025, d'una ajuda universal i directa a totes les famílies que tinguen un nadó, amb l'objectiu de fomentar els naixements i ajudar a la conciliació. L'Ajuntament de València té previst destinar més de tres milions a este assumpte per a estendre la gratuïtat de l'educació de 0 a 3 anys també al juliol i augmentar les beques menjador, així com subvencionar les escoletes matinals.

En este ple extraordinari convocat per la corporació municipal per a analitzar la situació en què es troba València, Catalá ha anticipat la revisió i actualització del PGOU, que data dels anys huitanta i que, segons ha dit, "està esgotat". Gràcies a esta modificació, el consistori impulsarà una nova bossa de sòl al barri de Benimàmet, al nord-oest de la ciutat, per a alçar en este sector 4.748 pisos nous, dels quals un miler seran de protecció pública. D'esta manera, l'equip de govern busca donar "resposta a la necessitat urgent de l'habitatge".

A més, ha ressaltat que l'any 2025 "es gestionaran a València setze PAI en diferents estats de tramitació, que suposen en conjunt l'edificació de 13.966 nous habitatges, dels quals 11.156 eren de renda lliure i 2.810, de protecció". Igualment, ha anunciat un pla urbanístic dels barris de Tendetes, Marxalenes i la Saïdia que contemplarà l'ampliació de l'Institut Valencià d'Oncologia (IVO) i dotarà este districte de més zones verdes.

La mandatària popular ha obert el discurs recordant les víctimes de l'incendi de Campanar, el més gran de la història de la ciutat en un immoble. A més d'agrair el treball dels cossos de seguretat i la solidaritat del veïnat, ha anunciat la posada en marxa d'una distinció nova, la Medalla de la Gratitud, concedida a totes aquelles empreses i entitats que es bolcaren per a ajudar en la tragèdia. També ha assenyalat que, des d'ara, el consistori bonificarà un 95% l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) a les comunitats de propietaris que vulguen canviar la façana per tindre material i característiques similars a l'edifici cremat el passat 22 de febrer.

Tall del subministrament als pisos turístics il·legals

La qüestió dels pisos turístics, un dels principals blancs de les crítiques de l'oposició, ha ocupat també espai en la intervenció de Catalá, que ha assegurat que la inspecció en esta classe d'apartaments s'ha disparat en l'últim any, tal com va remarcar dilluns passat en l'entrevista en Les notícies del matí. I ha afirmat que, des de l'Ajuntament, es donarà orde a les empreses de subministraments que tallen la llum i l'aigua dels que siguen il·legals. A més, ha dit que sol·licitaran a la Generalitat les competències per a multar-los.

També ha informat sobre la creació d'un grup permanent de treball de creuers entre l'Ajuntament, el port de València i el sector per a dissenyar una estratègia de sostenibilitat que prioritze els vaixells que fan servir la ciutat com a port base i facen nit. Catalá ha anunciat que des d'ara no hi haurà escales simultànies amb més d'un creuer i que s'apostarà per embarcacions amb menys passatge i més impacte econòmic

En matèria de seguretat ciutadana, Catalá ha anticipat que l'1 d'octubre s'incorporaran a la plantilla de la Policia Local 57 agents, i abans que acabe l'any n'hi haurà 150 més. Així, València passarà d'una plantilla de 1.906 policies a una de 2.007. D'altra banda, ha anunciat la instal·lació de noves videocàmeres de seguretat a la Malva-rosa —cinc al barri i quinze a la platja— i onze més a la pedania del Forn d'Alcedo.

També et pot interessar

stats