Directes
Ara en la televisió
EMERGENTS

El 40é Congrés Federal del PSOE reivindica la seua història i escenifica la unitat del partit

L'abraçada entre Felipe González i Pedro Sánchez ha sigut la imatge del dia del conclave "de cohesió"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els expresidents Zapatero i González en la segona jornada del 40 Congrés Federal del PSOE / Biel Aliño (Efe)

La unitat socialista ha sigut el leitmotiv de la segona jornada del 40é Congrés Federal del PSOE. L'escenificació de la cohesió al si del partit s'ha fet palesa amb l'assistència de Susana Díaz, una antiga rival de l'actual secretari general de la formació, Pedro Sánchez, que va perdre les primàries andaluses davant del sanchista Juan Espadas. A diferència del 2017, el lideratge de Sánchez ara està més que consolidat entre els seus.

La nota discordant, però, podria ser el finançament autonòmic. Hi ha barons que busquen una posició comuna dels socialistes i altres que veuen difícil el consens. Aquesta és una de les grans qüestions a tractar en un congrés que té un clar rerefons electoral. Aquesta cita, catalogada com a festa per la pau interna que es viu al si del partit, servirà per a marcar les bases per a les pròximes eleccions generals i la majoria de les autonòmiques, previstes per al 2023.

El conclave ha començat oficialment aquest dissabte a les 10:30 hores amb la constitució de la mesa que dirigirà els debats, votacions i el desenvolupament d'aquest conclave, que decidirà la nova executiva del secretari general socialista, Pedro Sánchez. Un miler de delegats i delegades votaran aquest diumenge la composició dels nous òrgans de direcció, la ponència política i els nous estatus del PSOE, amb un total de 7.000 esmenes.

La primera intervenció ha sigut la del secretari general del PSPV, Ximo Puig, que presideix la mesa. El líder dels socialistes valencians ha donat la benvinguda a la militància a la ciutat de València i ha recordat el seu passat com a capital de la Segona República. Puig ha emfatitzat que aquest és un "congrés de cohesió".

En una referència a la convenció nacional del PP, que va concloure fa dues setmanes a València, i a les declaracions de la cúpula de Vox sobre la hispanitat, Puig ha rebutjat el referent de "1492, de velles nostàlgies imperials" i l'ha contrastat amb el de 2022, una visió de futur amb el PSOE com a eina per a "combatre totes les desigualtats".

La intervenció inaugural ha reivindicat el llegat dels expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, la gestió del govern de Sánchez i la salut de la socialdemocràcia europea després de la victòria a les urnes del candidat a canceller d'Alemanya Olaf Scholz.

Els assistents, amb Pedro Sánchez al capdavant, han aclamat els exsecretaris generals del partit Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i Joaquín Almunia amb una ovació de més de dos minuts. L'abraçada entre González i Sánchez ha sigut la imatge del dia.

L'expresident Zapatero s'ha mostrat aquest dissabte "confiat" que el conclave òbriga de manera definitiva la porta a l'abolició de la prostitució i a la fi d'aquesta "esclavitud i dominació històrica".

Felipe González, que va ser secretari general de la formació durant 23 anys, ha assegurat durant la seua intervenció estar orgullós de ser part "d'allò que anomenen règim del 78", perquè va nàixer "mitjançant pactes polítics". Sense citar directament l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, González ha considerat una "torpor" haver-se "inventat" aquest terme per a parlar de la Transició.

L'exdirigent ha fet una defensa tancada de la Constitució espanyola i de l'ordenament jurídic actual i ha acusat el PP de no respectar la carta magna per la seua negativa a renovar el Consell General del Poder Judicial.

Pel que fa al seu protagonisme mediàtic com a expresident, González ha emfatitzat que no és la seua intenció interferir en l'acció del govern espanyol, però ha reivindicat la seua llibertat d'expressió a l'hora d'opinar: "Em sent lliure perquè dic el que pense, i responsable perquè pense el que dic".

UGT i CCOO demanen la derogació de la reforma laboral

Els secretaris generals d'UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, han demanat al PSOE que derogue la darrera reforma laboral i han remarcat la necessitat que existisca una "socialdemocràcia forta" per a fer front als reptes del segle XXI i la postpandèmia.

El líder d'UGT, Pepe Álvarez, ha marcat com a principals reptes del govern de coalició espanyol la lluita contra la precarietat econòmica, la pujada del salari mínim interprofessional i la revigorització dels convenis col·lectius. Álvarez també ha posat el focus en la situació de les persones trans al mercat laboral, amb un nivell "inacceptable" de desocupació.

Ambdós líders sindicals han aprofitat les seues intervencions en el Congrés Federal per a condemnar els atacs neofeixistes del passat cap de setmana a Roma contra la Confederació del Treball, principal sindicat del país.

També et pot interessar