El 60% del pressupost d’Hisenda es destinarà a la digitalització de l'administració i la ciberseguretat
La conselleria injectarà més 100 milions d’euros a la indústria ceràmica per a fer front a l'encariment de l’energia
La digitalització de l'administració i la ciberseguretat, l'eficiència en la gestió dels recursos europeus, la protecció del teixit productiu valencià i la creació d'ocupació “qualificada i sostenible”, així com el reforç de l’Agència Tributària Valenciana són els grans eixos que centren la partida de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic als pressupostos de 2023. El conseller Arcadi España ha comparegut aquest dimarts en la Comissió d'Economia, Hisenda i Pressupostos de les Corts, en la que ha sigut l'última intervenció per a desgranar els comptes de l’última legislatura del segon govern del Botànic. España ha explicat en línies generals els pressupostos globals del Consell i més detalladament els comptes de Presidència de la Generalitat i finalment els de la conselleria on és titular, Hisenda i Model Econòmic, on el 60% dels 561 milions d’euros que té assignats el departament per a 2023 aniran destinats a la digitalització de l'administració, agilitzar els sistemes de tramitació d'ajudes i la ciberseguretat.
En concret, el pressupost de la direcció general de les TIC, que quedarà integrada en la futura Agència Valenciana per a la Digitalització, disposarà de 66 milions d'euros dels recursos europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) per a la transformació i innovació digital, així com amb 266 milions més de recursos propis “per a contribuir a actuar com a palanca del teixit productiu valencià”.
Aquesta aposta per la transformació digital també arriba a Educació, amb un augment d'un 86,1% dels recursos, fins als 43,6 milions, amb projectes com el Pla Valencià de Digitalització en centres educatius i la implantació de les aules digitals “amb el que pretenem evolucionar l'educació valenciana cap a un model d'aprenentatge digital permanent”.
Ajudes a la indústria gasintensiva i la compra de nou sòl empresarial
L’augment de la inflació i l’increment del preu de les matèries primeres per la guerra d’Ucraïna també centra els comptes. Per a fer front a aquest nou escenari socioeconòmic, España també ha anunciat que la Generalitat destinarà més de 100 milions d'euros entre crèdits de l’Institut Valencià de Finances (IVF) i ajudes directes a les indústries gasintensives de la Comunitat Valenciana com el sector ceràmic. “Treballarem al costat del sector per a garantir l'ocupació i la continuïtat d'una indústria clau per a la nostra economia i que està patint com cap altra l'increment dels costos del gas”, ha apuntat.
En aquesta línia, el titular d’Hisenda ha explicat que també potenciaran la implementació de grans empreses i multinacionals com Volkswagen amb fins a 40 milions per a la construcció d'infraestructures bàsiques en espais econòmics empresarials o la compra de nou sòl empresarial. En concret, Parc Sagunt II, on se situarà la gigafactoria de bateries, té assignada una partida de 12 milions per a finançar actuacions en infraestructures prioritàries i un préstec de 25 milions que se suma als 15 milions lliurats enguany.
“Amb aquests pressupostos es reflecteix el suport al teixit empresarial i de manera simultània entrem en una tercera revolució industrial que digitalitzarà les nostres empreses, les farà més productives, competitives i sostenibles”, ha afirmat el conseller.
Lluita contra el frau fiscal
En aquests comptes es reforça l'actuació de l'Agència Tributària Valenciana (ATV) amb un increment pressupostari del 2,5% respecte a l'any anterior. D'aquesta quantitat, España ha destacat que es destinaran prop d’1,5 milions d’euros més a continuar lluitant contra el frau fiscal “a través de la prevenció, el control i la cooperació, així com mitjançant l'assistència integral als contribuents per a afavorir el compliment de les obligacions tributàries”.
Així, s'ha aconseguit el nombre més gran d'autodeclaracions des que l'Agència té registre i s'ha incrementat un 22,5% la recaptació derivada del frau fiscal respecte a l'exercici anterior.
Promoció del turisme, acció municipal i agenda antidespoblament
En la seua intervenció en les Corts, el titular d'Hisenda també ha detallat els comptes de l'àrea de Presidència de la Generalitat, dotades amb 243 milions d'euros, de les quals ha destacat l’atenció a les polítiques de turisme, l'acció municipal o l'agenda antidespoblament”.
España ha destacat que la major part d'aquest pressupost, prop del 40%, es destina a la promoció i ordenació del turisme. En concret, l'entitat Turisme Comunitat Valenciana tindrà en 2023 un pressupost de 95 milions.
Així mateix, aquests comptes contemplen plans de dinamització i governança turística especials per a les zones afectades pels incendis del passat estiu com Begís o la Vall d'Ebo, la continuïtat del bo viatge CV i ajudes per al programa Imserso 2023.
Respecte al compromís del Consell amb el municipalisme, destaca el programa d'Administració Local, amb prop de 70 milions, i l'Agenda Valenciana Antidespoblament, amb al voltant de 9 milions.