Ábalos al·lega contra la seua expulsió del PSOE i responsabilitza Cerdán de publicar dades personals

El partit va distribuir una primera versió d'una resolució, signada per Cerdán, en la qual apareixien dades privades de l'exministre com el número del DNI o l'adreça del seu domicili

Compareixença del valencià José Luis Ábalos
Compareixença de José Luis Ábalos, en arxiu / À Punt

L'exministre socialista José Luis Ábalos ha presentat al·legacions a l'expedient d'expulsió que li ha obert el PSOE i ha remés diversos documents al partit en els quals càrrega contra el secretari d'organització del partit, Santos Cerdán, al qual responsabilitza d'haver fet públics les seues dades personals.

Segons ha avançat La Sexta, Ábalos ha presentat dos escrits per a defensar-se del procés que ha obert contra ell la direcció del partit. En el primer, remés a la comissió d'ètica i garanties, acusa de publicar dades personals en l'expedient on es comunicava les mesures aplicades contra ell després que es negara a lliurar la seua acta de diputat, tal com li havia exigit l'executiva federal.

El partit va distribuir una primera versió d'una resolució, signada per Cerdán, en la qual apareixien dades privades de l'exministre com el número del document nacional d'identitat o l'adreça del seu domicili. Minuts després van enviar una correcció en la qual ja no apareixia la informació.

Per tant, Ábalos reclama que s'òbriga un expedient d'investigació dels fets per a "determinar l'eventual responsabilitat del secretari d'organització, Santos Cerdán", segons indica el document i considera que ha pogut cometre una falta "molt greu". Subratlla a més que és la persona "obligada estatutàriament de vetlar per la protecció de dades dels afiliats".

En un segon escrit, en aquest cas dirigit a la mateixa secretaria d'organització, Ábalos es queixa que el partit va traslladar la seua decisió d'obrir-li expedient abans que es complira el termini de 24 hores que li havien donat perquè lliurara la seua acta de diputat. Per a acreditar-ho adjunta diversos titulars de premsa en els quals apareix la informació en el matí del dimarts 27 de febrer, abans que expirara l'ultimàtum. En la vespra, el dilluns 26 de febrer, la portaveu del PSOE, Esther Peña, va traslladar que l'executiva federal havia decidit per unanimitat demanar a Ábalos que lliurara el seu escó per "responsabilitat política" en el cas Koldo, que investiga presumptes pessigades en contractes de compra de material anticovid.

La setmana anterior, la Guàrdia Civil havia detingut a Koldo García Izaguirre, assessor d'Ábalos durant la seua etapa en el Ministeri de Transports. Segons la investigació, va participar en una presumpta trama de contractes falsejats durant la pandèmia. Peña va deixar clar que sobre Ábalos no hi havia cap càrrec ni assenyalament judicial o policial, però en tot cas li reclamaven que fera un pas a un costat per "responsabilitat política".

Malgrat tot, Ábalos es va resistir a deixar el seu escó, va abandonar el Grup Parlamentari Socialista i va passar al Grup Mixt, al·legant que era innocent i lliurar la seua acta seria igual que reconéixer la seua culpabilitat. Aquell mateix dimarts, després que Ábalos fera pública la seua decisió de resistir en el Congrés, el PSOE va fer públic que el suspenia cautelarment de militància i obria expedient disciplinari per haver-se saltat les resolucions del partit.

L'informe assenyalava a més que Ábalos disposava de cinc dies per a fer arribar a l'instructor de l'expedient les proves amb les quals pretén defensar-se i a més podia interposar un recurs davant la comissió d'ètica i garanties en el termini de deu dies hàbils.

Ara Ábalos exerceix aquest dret, però a més contraataca i assenyala directament Cerdán, el seu successor en la secretaria d'organització i el seu interlocutor en els dies en què el partit el va tractar de convéncer perquè deixara el seu escó.

També et pot interessar

stats