Ábalos nega davant del jutge haver cobrat comissions de Víctor de Aldama

L’empresari De Aldama ha acusat nombrosos alts càrrecs d’haver rebut diners per a adjudicar contractes de mascaretes

José Luis Ábalos arriba este dijous al Tribunal Suprem
José Luis Ábalos arriba este dijous al Tribunal Suprem / Mariscal (EFE)

L’exministre de Transports José Luis Ábalos ha declarat este dijous en el Tribunal Suprem i de manera voluntària pel cas Koldo pel presumpte cobrament de comissions per adjudicacions en contractes de compra de mascaretes el 2020. L’empresari Víctor de Aldama, que ha reconegut haver pagat comissions, havia acusat diferents càrrecs públics i polítics de cobrar estos diners. Ábalos ha negat davant del jutge del Tribunal Suprem Leopoldo Puente que haja cobrat comissions il·legals, tant en efectiu com en espècie, per part de Víctor de Aldama a canvi de favors polítics o contractes públics durant la seua etapa en el Ministeri.

"No va haver-hi cap comissió", ha assegurat als mitjans el també exsecretari d'organització del PSOE a l'eixida de la seua declaració en l'alt tribunal, on estava citat com a investigat per la seua presumpta implicació en el conegut com a cas Koldo. L'exministre ha declarat durant més de tres hores. "Jo agraïsc a sa senyoria, al jutge, que m'haja permés esta declaració voluntària. Saben que fa molts mesos que intente declarar davant de l'autoritat judicial, ho vaig intentar davant de l'Audiència [Nacional], bé com perjudicat, bé com a testimoni fins i tot, i ara se m'ha disposat esta possibilitat", ha assenyalat per a després insistir que està "molt agraït".

A més, ha indicat que s'ha compromés a lliurar a l'alt tribunal la documentació que acreditaria el que ha manifestat este mateix dijous. Ábalos ha defés que ha donat "aclariments suficients" sobre tots els temes de què se l'acusa i que res ha quedat sense tractar.

Rebutja les tesis de De Aldama i la Guàrdia Civil

Durant la seua declaració, que s'ha allargat tres hores, Ábalos ha rebutjat, punt per punt, les acusacions que va abocar en contra seua el presumpte intermediari de la trama, Víctor de Aldama. També ha tractat de refutar els indicis que va recopilar contra ell la Guàrdia Civil en un informe que va servir perquè el jutge de l'Audiència Nacional sol·licitara la seua imputació al Tribunal Suprem.

Ábalos hi ha arribat en taxi al voltant de les 9:40, però no ha començat la seua compareixença fins quasi una hora després, a les 10:20. D'acord amb les fonts citades, el magistrat ha sigut qui més ha preguntat, més de dos hores. L'exministre valencià ha abandonat el tribunal en un cotxe negre a les 14:50 hores.

El cap de la Fiscalia Anticorrupció, Alejandro Luzón, ha plantejat una important bateria de qüestions, segons estes mateixes fonts. L'exnúmero tres del PSOE ha respost a les preguntes formulades per totes les parts presents, inclòs el PP, que era l'única acusació popular present a la sala.

En concret, segons les fonts esmentades, ha negat que se li pagaren habitatges. Sobre l'apartament situat a la plaça d’Espanya de Madrid, els investigadors asseguren que estava ocupat per l'aleshores parella sentimental d'Ábalos i que el seu lloguer es pagava amb les presumptes comissions. Però Àbalos ha sostingut que en realitat la inquilina no era la seua parella, sinó que era amiga del seu aleshores assessor, Koldo García, i que per això es va pagar l'immoble.

Ábalos diu que va delegar la cerca de mascaretes

Respecte a la seua relació amb Koldo, ha indicat que este col·laborava en tot. Així, ha dit, li va delegar les gestions per a buscar mascaretes en un moment complicat.

D'altra banda, l'ara diputat del Grup Mixt ha circumscrit la relació amb el presumpte intermediari de la trama, l'empresari Víctor de Aldama, a Koldo.

A més, les fonts consultades asseguren que en cap moment ha assenyalat membres del govern espanyol. Ábalos tampoc ha dit que la causa siga una investigació política, com havia suggerit prèviament.

De Aldama, tant en la seua declaració voluntària a l'Audiència Nacional com en l'escrit enviat al TS, va esmentar el ministre Ángel Víctor Torres i el cap de gabinet d’Hisenda, Carlos Moreno.

Polèmica amb sis acusacions populars

Una de les polèmiques de la jornada ha sigut que el magistrat ha prohibit a sis de les acusacions populars personades al Tribunal Suprem, a excepció del PP, estar presents a la sala per a seguir la declaració de l'exministre.

Dimecres, Leopoldo Puente va acordar que el PP representara i exercira la direcció lletrada de les set acusacions populars personades, per ser la primera a fer-ho, per tal d'evitar dilacions indegudes. Este dijous, les acusacions han sol·licitat al jutge poder quedar-se a la declaració, encara que no hi intervingueren, però el magistrat els ha negat la possibilitat.

En declaracions als mitjans, les acusacions han denunciat que esta decisió pretén "limitar l'accés a la justícia" i suposa "de facto l'abolició de les acusacions populars", més enllà de vulnerar el "principi d'igualtat d'armes". Es tracta de les acusacions exercides per Vox, Manos Limpias, Liberum, Hazte Oír, l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa i el partit polític Iustitia Europa, que han anunciat que recorreran contra la decisió.

Tot i això, han assenyalat que "el més greu" és que es pretén "expulsar les acusacions populars", quan, han recordat, gràcies a elles s'han dut a terme les majors causes de corrupció en este país.

La seua declaració s'ha produït enmig d'una gran expectació mediàtica, amb una presència de mitjans de comunicació al Suprem que no es veia des de l'època del procés català, en la qual ha sigut la primera vegada que Ábalos ha donat explicacions davant d'un jutge des que va esclatar el cas el febrer passat.

També et pot interessar

stats