Abascal destitueix Rocío Monasterio com a presidenta de Vox a Madrid

Es tracta d'una de les poques fundadores de Vox que seguia en un càrrec de responsabilitat deu anys després de la creació del partit d'ultradreta

Rocío Monasterio en una roda de premsa a l'Assamble de Madrid en setembre de 2024
Rocío Monasterio en una roda de premsa a l'Assamble de Madrid en setembre de 2024 / Marta Fernández / Europa Press

Vox ha decidit destituir Rocío Monasterio com a presidenta del partit a Madrid, càrrec que ha ocupat durant els últims huit anys. Fonts del partit d'ultradreta han informat que continuarà sent la portaveu de la formació a l'Assemblea de Madrid.

A Monasterio la substituirà José Antonio Fúster, que ja ha sigut nomenat com el nou president provincial de Vox a Madrid i ha acceptat l'encàrrec "conscient del repte". Des del mes de març, Fuster també és el portaveu nacional de Vox, un lloc que va ocupar després que el secretari general Ignacio Garriga el deixara lliure per a dedicar-se a la campanya electoral a Catalunya.

El partit que capitaneja Santiago Abascal justifica la destitució de Monasterio per la caducitat del seu mandat, ja que han passat quatre anys des que guanyara les primàries a la presidència del partit a Madrid. Amb tot, Fuster no ha sigut escollit en una consulta a les bases, sinó designat directament pel comité executiu nacional del partit, donat que l'any 2022 Vox va canviar els seus estatuts per a eliminar els comicis interns.

La formació ha manifestat que la fins ara presidenta ha aconseguit "la implantació de la formació a tot el territori de la província i ha aconseguit ser l'única força política que en les passades eleccions municipals va presentar candidatura en el cent per cent dels municipis".

Rocío Monasterio era una de les poques fundadores de Vox que seguia en un càrrec de responsabilitat deu anys després de la creació del partit d'ultradreta. Dels fundadors inicials hi queden Santiago Abascal i Javier Ortega Smith, després de l'eixida l'agost del 2023 del portaveu del partit al Congrés i marit de Monasterio, Ivan Espinosa de los Monteros.

Vox és actualment tercera força al Parlament, amb 33 diputats, per darrere de PP i PSOE. No obstant això, el partit ultradretà va perdre una part significativa del suport ciutadà en les eleccions generals de juliol del 2023, quan es va deixar més de mig milió de vots en comparació amb els comicis anteriors de 2019 que es traduïren en una davallada de dènou escons a l'hemicicle.

També et pot interessar

stats