Directes
Ara en la televisió
TERRITORI EN CONCERT
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

Acció Cultural denuncia al Defensor del Poble la reforma de la llei del plurilingüisme del Consell

Insta la institució a presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la reforma, que suspén l'obligatorietat del valencià com a llengua vehicular en zones castellanoparlants, per "discriminació lingüística i vulneració de drets"

Una aula d'un col·legi de València / Europa Press

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha denunciat davant del Defensor del Poble la reforma de la llei de plurilingüisme, que a partir del pròxim curs educatiu eliminarà l'obligatorietat del valencià com a llengua vehicular en zones de predomini lingüístic castellà de la Comunitat Valenciana. Una modificació que el Consell va incorporar en la llei d'acompanyament de pressupostos. En concret, ACPV insta la institució a presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra l'article 108 de la Llei 7/2023 de 26 de desembre, que suspén disposicions de la norma de plurilingüisme del 2018. L'entitat considera que aquesta eliminació suposa un cas de "discriminació lingüística i vulneració de drets".

En l'argumentari jurídic, l'organització assenyala que l'article esmentat activa una suspensió de "vigència asimètrica, creant un règim jurídic territorialment diferenciat en matèria educativa" a la Comunitat Valenciana, la qual cosa considera "una violació del principi de territorialitat única, establit en l'Estatut d'Autonomia".

Així mateix, adverteix que la disposició "genera una discriminació clara en l'àmbit de l'educació, atorgant drets i obligacions diferents de la ciutadania en funció de la llengua oficial del municipi de residència, la qual cosa contradiu l'article 14 de la Constitució espanyola, que proclama la igualtat de tots els ciutadans davant de la llei".

"Protegeix i fomenta" el castellà sobre el valencià

D'altra banda, assenyala que "protegeix i fomenta" el castellà sobre el valencià "violant l'Estatut d'Autonomia que reconeix el valencià com a llengua pròpia". Per a l'entitat, es posa traves al coneixement i foment del valencià i contravenen a les obligacions de l'administració pública de promoure les llengües cooficials.

Per això, l'entitat sol·licita al Defensor del Poble que interpose un recurs d'inconstitucionalitat, argumentant infraccions de l'ordenament jurídic i la vulneració de drets lingüístics, a fi de "protegir els drets educatius i lingüístics de la ciutadania valenciana i garantir la igualtat i el respecte a la diversitat cultural".

Correu de "queixes"

En paral·lel a la denúncia, l'entitat ha activat el correu electrònic docentsperlallengua@acpv.cat per a rebre queixes i propostes de la comunitat educativa i compilar "tots els incompliments legals i vulneració de drets que estan patint els valencianoparlants".

La presidenta d'Acció Cultural del País Valencià Anna Oliver / Europa Press
València Llengua

També et pot interessar