Acord del Botànic en finançament autonòmic, desacord en les diputacions
PSPV, Compromís i Podem pacten avançar a octubre les negociacions per a iniciar la reforma del model de finançament autonòmic.
Els grups del pacte del Botànic han tirat endavant en el debat sobre l’estat de la Comunitat una proposta per a accelerar l’inici de les negociacions del nou model de finançament autonòmic amb el govern central.
Els portaveus de les tres formacions ho havien avançat als corredors de les Corts hores abans de la votació, que s'ha produït a última hora de la vesprada.
PSPV i Compromís han acceptat incloure una acotació temporal, a instàncies de Podem, perquè la proposta de les dues formacions d’activar amb urgència les negociacions amb l’executiu de Pedro Sánchez, tinga lloc abans de 2019.
El portaveu socialista, Manuel Mata, ha explicat que el Consell té una proposta “molt sòlida” de finançament que duran a l’octubre a La Moncloa, malgrat els qui afirmaven que anaven a “baixar el llistó”.
El portaveu adjunt de Podem, César Jiménez, ha qüestionat, però el fet que el PSPV i Compromís no hagueren inclòs una data d’inici en la proposta. A Jiménez, això el fa sospitar que “les coses no estan molt clares” i que als altres dos partits “no els importa” quan arribarà el model.
Falta d’acord en diputacions i habitatge
Per contra, els grups del Botànic no ha arribat a cap acord en la proposta de Podem d’incorporar els pressupostos de les diputacions provincials a la Generalitat. El síndic socialista, Manuel Mata, ha defensat la necessitat d’una reforma constitucional per a aconseguir-ho, en lloc d’emprar la via de l’Estatut. A més, considera que les diputacions estan sanejades econòmicament i, per tant, no es guanyaria “res” amb la iniciativa de la formació morada.
Tampoc hi ha hagut consens en la iniciativa de Podem perquè el Consell accelere la compra d’habitatges a particulars per a facilitar l’accés al lloguer a preus més assequibles. El PSPV al·ludeix a dificultats tècniques per a fer-ho, amb advertència inclosa de la Intervenció i de l’Advocacia de la Generalitat. Podem admet aquests entrebancs però assegura que hi ha fórmules alternatives per a fer-ho i que, per tant, “no s’ha fet tot el que es podia fer ni al ritme que es podia fer”, segons el portaveu de la formació, César Jiménez.
Una altra de les iniciatives de Podem que queda en l’aire és la proposta d’un impost a les begudes ensucrades per a finançar programes de salut, que s’ha acceptat deixar fins al debat de pressupostos.
Finalment, tampoc s’ha assumit la petició d’aquesta formació d’aplicar una moratòria i revisar projectes de gran intensitat urbanística, com Port Mediterrani (Paterna), Manhatan (Cullera), el PAI del Portitxol (Xàbia) o el PAI del Grau (València). A canvi Podem sí que ha aconseguit el compromís del seus socis del Consell per a “acabar amb el model de desenvolupament territorial basat en megaprojectes especulatius”.