Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Sense acord en el CGPJ per a triar president

Cap candidat ha obtingut la majoria exigida i serà necessari una nova votació este dimecres

Els nous vocals del CGPJ, reunits en la sessió consultiva el passat 25 de juliol / EFE

Els vint vocals del nou Consell General del Poder Judicial (CGPJ), constituit dijous passat, no han aconseguit tancar un acord per a decidir la persona que ostentarà la presidència d'esta entitat i del Tribunal Suprem. La votació, que posava sobre la taula set candidats proposats pels mateixos integrants del CGPJ la setmana passada, ha acabat sense entesa perquè cap ha tret una majoria suficient.

La d'este dimarts era la segona vegada que es reunien els vocals del CGPJ recentment constituït. En la nova composició de l'órgan de govern dels jutges i jutgesses d'Espanya, deu membres es nomenaren a proposta del PP i altres deu pel PSOE. Per a nomenar la presidència cal una majoria de tres cinquens, cosa que es tradueix en dotze vots. Un llindar a què de moment no s'ha aconseguit arribar, han informat fonts del CGPJ.

Per a desencallar la situació, l'entitat s'ha emplaçat a una nova reunió en ple este dimecres, quan continuarà el debat i tornarà a celebrar-se una tanda de votacions. Fonts jurídiques han confirmat a Europa Press que l’elecció està entre dos candidats: els magistrats del Tribunal Suprem Pilar Teso i Pablo Lucas.

Dels set noms que hi havia sobre la taula en el ple, tres partien com a favorits en els primers contactes entre els vocals del sector conservador i els de l'ala progressista: Pilar Teso, progressista moderada que ja va ser candidata en 2013; Pablo Lucas, progressista moderat proposat pel sector conservador, encarregat del control judicial al CNI; i Ana Ferrer, progressista, que va formar part del tribunal del procés.

Les fonts consultades apunten que finalment la votació s'ha reduït dos opcions Teso i Lucas, que han aconseguit deu vots cadascun. 

La llei fixa que l'òrgan haurà d'elegir al president entre els tres o set dies següents al ple en què es proposaren els candidats, que es va celebrar el dijous 25 de juliol. Si en la votació de demà cap dels dos candidats aconsegueix la majoria exigida per la llei —12 vots— els vocals reiniciaran el procés d'elecció amb els set candidats proposats en la sessió constitutiva que, a més de Lucas i Teso, són: els magistrats de sensibilitat conservadora: Ángeles Huet —proposta pel bloc progressista—, Antonio del Moral, Carmen Lamela i Esperanza Córdoba.