Acord al Congrés per dur la reforma de l'estatut al ple de la pròxima setmana

El text modifica la clàusula sobre inversions de l’Estat perquè siguen equivalents al pes poblacional de la Comunitat Valenciana.

Acord al Congrés per dur la reforma de l\'estatut al ple de la pròxima setmana
Acord al Congrés per dur la reforma de l'estatut al ple de la pròxima setmana

La reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, pendent en el Congrés des que l’aprovaren les Corts l’any 2011, podria tirar avant la pròxima setmana. Aquest dimarts s'ha reunit la ponència que informarà sobre la nova proposta, la qual tracta de garantir que les inversions autonòmiques atenguen el criteri poblacional. Fins a Madrid s’ha traslladat una delegació de 15 diputats i diputades de les Corts en què estan representades totes les forces de la cambra autonòmica, que serà l’encarregada de defendre la reforma

El ple del Congrés de la setmana que ve, l'últim de l'any, debatrà i votarà la reforma de l'Estatut valencià la tramitació va començar fa set anys i que previsiblement quedarà aprovada, abans de passar al Senat, després d'aconseguir un acord dels grups en la ponència reunida aquest dimarts.

A falta de la reunió de la Comissió Constitucional aquest dijous per aprovar el text abans del seu debat en ple, la ponència mixta que s'ha celebrat aquest dimarts ha ultimat un acord per incloure a l'article 52 de l'Estatut que les inversions de l'Estat a la Comunitat Valenciana hauran de ser acords al volum de la població.

La Junta de Portaveus ha inclòs en l'ordre del dia del proper ple el debat d'aquesta proposta, que ha estat ratificada per tots els partits excepte Ciutadans, el qual no ha fixat encara la seva postura, segons han explicat fonts del partit.

El text acordat suposa incloure l'apartat 4 en l'article 52, i no una disposició addicional a l'Estatut, com s'havia tramitat inicialment, en el qual es recull que la Generalitat "participarà en les decisions sobre la inversió de l'Estat a la Comunitat Valenciana" .

Així es diu que aquesta participació serà, exclòs el Fons de Compensació Interterritorial, "equivalent, per a complir el que disposa l'article 138 de la Constitució, al pes de la població de la Comunitat Valenciana en el conjunt de l'Estat per un període de set anys ".

A més, amb aquesta finalitat, es constituirà una Comissió "integrada per l'administració estatal, autonòmica i local". 

Les Corts van aprovar, fa set anys, una reforma de l’Estatut amb la qual es pretenia afegir la coneguda com a clàusula Camps, per la qual la inversió estatal fora equivalent al pes poblacional de l’autonomia. Aquest text que es va enviar al Congrés i va ser admés a tràmit fins a tres ocasions. Les dues anteriors es van anul·lar perquè les Corts van convocar eleccions generals, i la iniciativa va haver de tornar a debatre’s i votar-se l’octubre de 2016, inici d’aquesta legislatura.

Al mes de novembre, els grups van acordar que el que la cambra autonòmica va aprovar com una disposició addicional de l’Estatut es transformara en un nou punt de l’article 52, el qual tracta sobre les competències exclusives de la Generalitat. Aquest canvi d’ubicació té com a objectiu evitar que la reforma estatutària haja de ser ratificada en referèndum, ja que l’Estatut valencià estableix que qualsevol modificació del text que no afecte a les competències autonòmiques ha de ser validada en les urnes.

Rebaixa del contingut inicial



A més de la ubicació, els principals grups de la Cambra han arribat a un nou pacte sobre el contingut de l’article. En la seua redacció original, la clàusula obligava que la inversió de l’Estat en la Comunitat Valenciana fora equivalent al pes de la seua població. No obstant això, el Tribunal Constitucional ja ha dictat diverses sentències en les quals deixa sense efectivitat clàusules similars d’altres estatuts, amb la premissa que aquestes normes no poden condicionar el govern espanyol a l’hora d’aprovar els pressupostos de l’Estat.

Per això, els promotors de l’acord han rebaixat el contingut i han apostat perquè la Generalitat “participarà en les decisions d’inversió de l’Estat” en el seu territori. Però es mantindran els esments a la quantitat de població en relació amb la de la resta de l’Estat, així com la creació d’una comissió integrada per la Generalitat i el Govern d’Espanya per a tractar aquests assumptes.

Tota la negociació es va dur a terme amb l’aprovació dels grups parlamentaris, ja que qualsevol acord aconseguit en el Congrés haurà de ser avalat per una delegació autonòmica. Per part del PP es presenten els diputats autonòmics María José Ferrer, Alejandro Font de Mora, Rubén Ibáñez, Alfredo Castelló i Jorge Bellver, mentre que pel PSPV són Manolo Mata, Alfred Boix i Rosa Peris. Compromís ha decidit presentar Fran Ferri, Mónica Àlvaro i Mireia Mollà; Podem, Antonio Estañ i Fabiola Meco, i Ciutadans, Mari Carmen Sánchez i Juan Córdoba. Així mateix, la delegació valenciana debatrà el text aquest dijous amb la Comissió Constitucional.

Defensa d’una inversió justa

Per la seua banda, l’Associació de Juristes Valencians ha organitzat un acte en defensa del finançament i del dret civil valencià, que se celebrarà aquest dimarts en el Congrés dels Diputats. Durant l’esdeveniment, el Director de l’Institut Valencià d’Investigació Econòmica (IVIE), Francisco Pérez, impartirà una conferència sobre la importància de reformar l’Estatut per a garantir inversions estatals que atenguen el criteri poblacional.

També et pot interessar

stats