Acord entre el PSOE i Sumar per a un govern de coalició

El pacte va quedar pràcticament enllestit dilluns, després de la reunió de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz

Els líders del PSOE i Sumar, en la signatura pública de l'acord
Els líders del PSOE i Sumar, en la signatura pública de l'acord / Emilio Naranjo (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 d'octubre 2023 - 08:26 Actualitzat: 24 d'octubre 2023 - 17:13

El PSOE i Sumar han tancat un acord per a formar un govern de coalició si el cap de l'executiu en funcions, Pedro Sánchez, supera la investidura. Les formacions han informat en un comunicat del pacte, que s'ha forjat després que quedara pràcticament enllestit aquest dilluns en una reunió entre Sánchez i la líder de Sumar i vicepresidenta segona del govern, Yolanda Díaz. Els dos ratificaran l'acord en un acte públic a les 12:30 hores.

Les formacions han anticipat que el pacte servirà per a una legislatura de quatre anys i permetrà a Espanya "continuar creixent de manera sostenible i amb ocupació de qualitat, desenvolupant polítiques basades en la justícia social i climàtica, i ampliant drets, conquestes feministes i llibertats". Expliquen que manté com a objectiu la plena ocupació per a la legislatura i inclou "ambiciosos avanços" en matèria laboral com la reducció de jornada sense reducció salarial, la implementació de manera immediata d'un pla de xoc contra la desocupació juvenil i el reforç del sistema públic de salut.

També l'augment del parc públic d'habitatge, perquè arribe a representar el 20% del total, la revisió a l'alça dels objectius de la Llei de Canvi Climàtic, l'ampliació dels permisos retribuïts per naixement i la universalització de l'educació de 0 a 3 anys, amb la garantia d'accés a l'educació pública per a xiquets i xiquetes de dos anys en al final de la legislatura.

La rebaixa de la jornada laboral, clau en l'acord

El compromís d'avançar en la rebaixa de la jornada laboral a un màxim de 37 hores i mitja, una de les promeses electorals de Sumar, ha sigut un dels punts clau de la recta final en les negociacions. La proposta del projecte liderat per la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, implica rebaixar la jornada laboral a 37,5 hores el 2024, equiparant així sector privat i públic, i anar reduint-la progressivament fins a un llindar de 35 o 32 hores setmanals, sense afecció en el salari.

Damunt la taula, aquest dilluns, també s'han abordat demandes com l'impost als beneficis extraordinaris a la banca, endurir l'acomiadament i desplegar l'estatut del becari contra la precarietat del col·lectiu.

Altres exigències de Sumar van ser prolongar les mesures de gratuïtat o abaratiment en la xarxa de Rodalia, reduir els vols domèstics quan hi haja alternativa ràpida (a fi de minimitzar l'empremta de carboni), derogar la 'llei mordassa', apujar el salari mínim, aplicar el control de preus al lloguer que permet la llei d'habitatge i regular els pisos turístics.

El govern en funcions celebra l'acord

La portaveu de l'Executiu en funcions, Isabel Rodríguez, ha celebrat l'acord programàtic perquè és "bo" per als espanyols i servirà per a millorar la seua vida segons ha manifestat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Malgrat que no ha avançat detalls del pacte, abans de la presentació oficial, ha assegurat que respon al que els ciutadans van manifestar en les urnes el 23J, on van demanar un "Govern de progrés, no de reculada".

També et pot interessar

stats