Adsuara acusa els governs espanyol i autonòmic de competir per les ajudes: “Hem marejat molt més la ciutadania”

L’alcalde d’Alfafar, del PP, demana que canvien les condicions de les contractacions dels ajuntaments perquè els municipis avancen en la recuperació

Entrevista en 'Les notícies del matí' a l'alcalde d'Alfafar, Juan Ramón Adsuara / À Punt NTC

L’alcalde d’Alfafar (Horta Sud), Juan Ramón Adsuara (PP), ha criticat que les diferents línies d’ajudes que el govern espanyol i la Generalitat estan activant per a la ciutadania afectada per la catàstrofe del 29 d’octubre són “molt burocràtiques” i poc accessibles per a la població més major, que desconeix fins i tot què és un certificat digital. “Crec que hi ha hagut una competició. S’haurien d’haver unificat, amb una línia d’ajudes per a tots els damnificats”. En este sentit, considera que això ha provocat desconcert entre el veïnat: “Hem marejat molt més la ciutadania, que està perquè els faciliten les coses. Ja en tenen prou amb el que estan patint”. 

En una entrevista este dimarts en Les notícies del matí, Adsuara ha aprofitat per a fer una crida a l’executiu central perquè, una vegada acabe el reial decret de resposta a l’emergència causada per la dana, no es torne a la “burocràcia normal” i canvien les condicions de contractació dels consistoris. “Si no, d'ací a deu anys mínim no tornarem a com estàvem el 28 d’octubre del 2024. (...) Hui en dia, una actuació municipal tarda una mitjana de tres anys en burocràcia”. La riuada va ocasionar pèrdues en valor de 37 milions d’euros i, en cas d’arribar eixe import, adverteix que “l’Ajuntament no tindria la capacitat per a gestionar tants diners”. 

Adsuara també s’hi ha pronunciat sobre la difícil situació que va travessar els primers dies després de la catàstrofe, quan la localitat va estar fins a quatre dies completament aïllada i incomunicada, sense llum, bateries ni connexió a la línia telefònica i sense accés a un vehicle. Una situació que va provocar que no pogueren comunicar-se amb el Cecopi fins tres o quatre dies després i que no es coneguera, per tant, l’abast de la tragèdia al municipi. “Des del Cecopi ens van enviar un formulari per a preguntar-nos quants mitjans necessitàvem. Com anàvem a omplir-lo sense cobertura? Quin Cecopi no sabia que tres dies després no teníem llum, generadors ni cobertura. És greu, no?”, es qüestiona. 

Davant la pregunta sobre si creu que À Punt ha participat en un "linxament" contra el cap del Consell, Carlos Mazón, tal com va assegurar recentment en una entrevista el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, Adsuara ha deixat clar que no ho percep així. “És normal que es conte que els polítics poden haver fet les coses d’una altra manera o que hi ha coses que han fallat. Esta televisió forma part del bé públic dels valencians”, ha manifestat. 

De fet, l’alcalde ha agraït la cobertura de la radiotelevisió pública els primers dies de la catàstrofe, que li van donar veu amb unes declaracions que ràpidament es va fer viral a les xarxes. “Part d’eixa intervenció ens va salvar, va fer que s’obriren els ulls sobre l’abast de la catàstrofe i que s’entenguera que hi havia zona zero més enllà del barranc de Poio. (...) Gràcies al fet que ens donareu el micròfon, la gent va començar a arribar a Alfafar i a interessar-se sobre què passava”, ha afirmat. 

 

També et pot interessar

stats