Afers Estrangers diu que 33 espanyols abandonen Gaza i que dimarts ho faran 80 més
Es calcula que en són 190, inclosos 80 menors, a l’espera d’eixir de la Franja
Un primer grup de 33 espanyols palestins i set familiars ha aconseguit abandonar finalment la Franja de Gaza aquest dilluns a través del pas fronterer de Rafah amb destinació a Egipte. Ho ha anunciat el ministre d'Afers Éstrangers en funcions, José Manuel Albares, que ha avançat que s'espera que un segon grup de 80 persones puga abandonar l'enclavament aquest dimarts.
Albares ha indicat que s'ha prioritzat en aquest primer grup l'eixida de famílies amb xiquets molt xicotets i també persones majors en situació vulnerable per malaltia. Segons ha precisat, el grup es dirigeix ja cap al Caire en autobusos acompanyats per personal de l'ambaixada espanyola a Egipte.
Entre els evacuats aquest dilluns es troben les dos germanes del metge valencià Tamer JA Hamdan, segons ha confirmat a À Punt. Les dones van de camí al Caire on estaran uns dies fins a que isquen tots els espanyols i puguen portar-los junts a Espanya.
“Espere que no hi haja cap dificultat”
"Tenim ja autorització d'Israel perquè demà hi haja un segon grup d'uns 80 més" que puguen abandonar Gaza, ha precisat el ministre, aclarint que també fa falta la llum verda d'Egipte, una cosa en la qual ja s'està treballant. "Espere que no hi haja cap dificultat en això", ha confiat.
Entre 170 i 190 espanyols en total a Gaza
Encara que no ha volgut donar xifres concretes sobre el nombre total d'espanyols i familiars que es pretén evacuar de Gaza, el ministre sí que ha reconegut que "probablement cal fer alguna operació més" i ha confiat que es produïsca demà. "Hui és un dia molt feliç perquè n'han eixit 40, però serà feliç completament quan hagen eixit tots", ha sostingut Albares.
La setmana passada, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va indicar que a Gaza hi havia entre 170 i 190 espanyols, inclosos 80 menors, a l'espera de poder eixir de la Franja. Des que es va reobrir el pas de Rafah el passat 1 de novembre per a permetre l'eixida d'estrangers només havien aconseguit abandonar l'enclavament costaner un espanyol que treballa per a Metges Sense Fronteres (MSF) i un altre que treballa per a l'ONU.