Agricultura obri un expedient per la mort de deu rucs al Desert de les Palmes

Els animals formaven part d'una iniciativa de neteja de boscos per a lluitar contra els incendis forestals al parc natural del Desert de les Palmes

Un dels rucs al Parc Natural del Desert de les Palmes
Un dels rucs al parc natural del Desert de les Palmes / @SauraManzanares

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha obert un expedient per a tractar d'aclarir les causes de la mort de deu rucs que formaven part d'una iniciativa de neteja de boscos per a lluitar contra els incendis forestals al parc natural del Desert de les Palmes, a la Plana Alta, mentre que els ecologistes exigeixen responsabilitats pel que consideren que ha sigut una "negligència".

Segons han explicat fonts d'Agricultura, a principis d'agost es va posar en marxa una experiència afavorida pel director del parc natural en la qual un ramader propietari d'ases va traslladar 50 dels seus animals a una parcel·la privada dins del parc perquè hi pasturaren.

Hi ha projectes similars a aquest en altres llocs d'Espanya, ja que aquests animals, alimentant-se, eliminen vegetació combustible dels boscos i, en conseqüència, contribueixen a previndre l'aparició d'incendis forestals.

En la primera setmana d'octubre, la Conselleria d'Agricultura va tindre notícies que el projecte no estava funcionant i que els animals no presentaven un aspecte adequat, per la qual cosa es va demanar al ramader que els retirara i donara per conclòs el projecte, han indicat fonts del departament.

Després de constatar que aquesta iniciativa impulsada per la direcció del parc natural no havia funcionat, la conselleria va decidir obrir a més un expedient informatiu per a determinar exactament què és el que havia passat, ja que "no és usual que en menys de dos mesos els animals estigueren en eixa situació".

D'altra banda, el Grup per a l'Estudi i la Conservació dels Espais Naturals (Gecen) ha explicat que va ser la junta rectora del parc la que va aprovar el projecte amb la corresponent autorització de la conselleria. Es van portar llavors els animals a una zona amb tanques perquè no s'escaparen i, després d'uns mesos amb aquesta iniciativa en marxa, el 9 d'octubre "es van retirar d'allí els rucs".

Hi ha diferents hipòtesis de la mort d'aquests animals, com la falta d'aliment –perquè en la zona no hi ha suficient vegetació apta per a ells–, la manca d'un refugi per a passar les nits, un enverinament, la solta de gossos o l'atac d'animals salvatges.

Després d'assegurar que només un veterinari "pot aportar llum sobre el tema", Gecen denuncia la inacció de les autoritats, ja que "les morts han sigut progressives i escalonades, espaiades en dies o setmanes" i, en la seua opinió, no ho han controlat ni actuat correctament.

Per a l'entitat ecologista "la direcció del parc, que és l'encarregada de la gestió de l'entorn protegit, hauria d'haver supervisat com estava funcionant el projecte" i haver actuat "amb un mínim de responsabilitat i sentit comú".

Els responsables de Gecen han aclarit que no estan en contra d'aquesta mena de projectes, sinó d'actituds "pròximes a la negligència", perquè s'hauria d'haver actuat després de la primera o la segona mort.

El PP demana la compareixença de Mollà

El Grup Popular en les Corts ha anunciat que traslladarà a la Fiscalia de Castelló la mort d'aquests animals i ha demanat a la consellera Mireia Mollà que comparega en les Corts Valencianes per a "explicar el que ha passat".

La portaveu popular de Medi Ambient, Elisa Díaz, ha registrat també diverses preguntes parlamentàries per a aclarir el succés. Sol·licita dades sobre el nombre d'animals morts, les causes, quantes persones hi havia encarregades d'aquests animals, si havien passat reconeixement veterinari, en què consistia el programa de la conselleria i en quines condicions es mantenien els rucs, entre altres qüestions.

També et pot interessar

stats