Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Àgueda Micó (Compromís-Sumar): "Volem grup parlamentari propi per a defensar l'agenda valenciana i ser clau per a formar un govern progressista"

La cap de llista per València al Congrés assegura que Yolanda Díaz "fa seues" totes les reivindicacions valencianes i "és molt conscient" de la necessitat d'aprovar un nou finançament autonòmic

La cap de llista de Compromís-Sumar al Congrés per València, Àgueda Micó, entrevistada aquest dimarts en À Punt

Compromís-Sumar concorre a les eleccions generals del 23 de juliol amb l'objectiu de reforçar la presència de la coalició valencianista al Congrés —actualment amb una diputada, Maria Josep Picó, integrada en el Grup Mixt— per a "valencianitzar" la política estatal, posar damunt la taula l'agenda de reivindicacions històriques de la Comunitat Valenciana com el finançament autonòmic i ser un actor "clau" en la conformació del pròxim govern del país. Així ha resumit les aspiracions de la candidatura la número u per València al Parlament espanyol, Àgueda Micó (l'Olleria, 1978), que es presenta sota una aliança amb Sumar, el projecte paraigua que lidera Yolanda Díaz en tot l'Estat. "Volem un grup parlamentari de diputats i diputades valencians i valencianistes que juguen un doble paper: la defensa dels interessos valencians i influir i ser necessaris per a conformar un govern valent, que faça polítiques d'esquerres i a favor de la majoria", ha assenyalat la candidata en la primera de les entrevistes que À Punt té previst fer aquests dies als caps de llista valencians en els comicis del 23J.

Micó, que és coportaveu de Compromís i secretària general de Més-Compromís —una de les tres branques que integren la coalició—, ha desgranat els principals punts que conformen l'agenda política valenciana i que constitueixen els eixos que defensaran els representants que resulten triats al Congrés. Unes reivindicacions que, segons ha assegurat, "Sumar ha fet seues" en la totalitat: la reforma del sistema de finançament, la compensació del deute històric, les inversions territorialitzades, el dret civil valencià o la transferència de les competències en rodalies, ha enumerat. I ha deixat clar que Yolanda Díaz "és molt conscient" de la necessitat que té la societat valenciana d'aprovar un nou model de repartiment dels fons, un compromís que la vicepresidenta i ministra de Treball ja va verbalitzar dissabte en l'acte central de campanya a València. En aquest sentit, Micó ha lamentat que "ni el PP, ni el PSOE han tingut capacitat ni voluntat" d'escometre la reforma del sistema en la legislatura que ara acaba. "És una llàstima", ha amollat.

Paral·lelament a la defensa dels interessos valencians, Compromís-Sumar abandera a escala estatal una agenda "social i ecologista" centrada en tres pilars bàsics, ha exposat la candidata. Primer, un enfortiment dels serveis públics. Segon, una economia que estiga "a favor" de les persones i que comporta tota una bateria de mesures destinades a continuar apujant el salari mínim interprofessional fins a arribar al 60% del sou mitjà estatal, un augment de les indemnitzacions per acomiadaments i la implantació de la jornada laboral de quatre dies per a millorar la conciliació familiar. I, en tercer lloc, la lluita contra el canvi climàtic, que Micó veu com "un dels eixos fonamentals que ha de desenvolupar l'executiu estatal per a protegir el futur" del país i les generacions vinents.

El PP ha guanyat el relat estatal, la gent va votar el 28M pensant en el que passava a Madrid i no en les polítiques que s'han desenvolupat al País Valencià

Quan li han preguntat pel context polític que envolta el 23J, la dirigent de Compromís ha admés que no li "agrada" el fet que la pròxima cita amb les urnes té lloc just després de la derrota del Botànic en les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig. Els resultats obtinguts pels partits de l'esquerra que han comportat la pèrdua del govern tripartit de la Generalitat enfront del PP i Vox, així com la majoria d'ajuntaments de les ciutats més rellevants (València, Castelló de la Plana o Elx). Micó atribueix el triomf de la dreta a la capacitat que ha tingut de "guanyar el relat estatal". "La gent va votar el 28M pensant en el que passava a Madrid i no en les polítiques que s'han desenvolupat els últims anys al País Valencià", ha lamentat. Una situació que Compromís-Sumar vol evitar que es trasllade al govern espanyol després del 23J. La valenciana ha pronosticat que el resultat serà "ajustat" i espera que la candidatura que encapçala aconseguirà més dels cinc diputats necessaris per a poder constituir grup parlamentari propi al Congrés. "Les majories absolutes s'han acabat, estem en un espai més plural", ha dit. 

Violència masclista i pactes PP-Vox

Durant l'entrevista, la cap de llista per València de Compromís-Sumar al Congrés ha condemnat l'últim assassinat masclista al territori, en què un home de 53 anys va matar la parella, de 38 anys, a Antella. I ha censurat la decisió del Grup Parlamentari de Vox a les Corts, inclosa la presidenta del Parlament, Llanos Massó, d'optar per desmarcar-se de la condemna a aquest crim masclista i aparéixer fora de la pancarta que exhibiren representants del PP, el PSPV i Compromís en el minut de silenci que es va guardar dilluns en repulsa pels fets. "És una indignitat política de primera magnitud que la segona autoritat de la Comunitat Valenciana no faça bandera dels drets de les dones i no reconega que la violència de gènere és una realitat al nostre país, i que hi ha dones que moren cada dia per culpa de la violència masclista i per no combatre-la". Així mateix, ha criticat els pactes que el PP ha tancat amb la formació d'ultradreta tant en la Generalitat com en municipis valencians i altres governs autonòmics i locals d'Espanya, i els ha acusat de ser "dues cares de la mateixa moneda". "És una llàstima, havíem aconseguit recuperar un espai de dignitat en les institucions valencianes després de la desfeta que va fer el PP durant tots aquests anys de corrupció", ha lamentat.

Eleccions 23J