Àgueda Micó (Compromís-Sumar): "Demane al Consell que no faça conflicte amb la llengua i que l'usen, que no saben ni parlar-la"
La portaveu adjunta del grup plurinacional Sumar acusa el govern valencià d'obrir una falsa polèmica sobre el valencià i assegura que la modificació del reglament del Congrés resoldrà la controvèrsia per la seua omissió entre les llengües oficials que permetrà parlar a la cambra
La portaveu adjunta del grup parlamentari Sumar al Congrés, Àgueda Micó, ha demanat al Consell respecte per al valencià i les persones valencianoparlants, en Les notícies del matí. L'encara secretària general de Més-Compromís considera que el govern valencià ha creat una polèmica artificial arran de la iniciativa de la presidenta del Congrés de permetre l'ús de les llengües oficials a la cambra, en una declaració que nomenava el català, però que va ometre la referència al valencià. Una omissió que, assegura, resoldrà la modificació del reglament (que ofereix la possibilitat al conjunt de llengües oficials) i que, si es compleixen els terminis previstos, serà efectiva a les acaballes de mes, abans del debat d'investidura de Núñez Feijóo.
“Queda claríssim que el nom del valencià es podrà usar al Congrés a partir de la modificació del reglament [...]. La idea és convocar un ple la setmana anterior a la investidura i aprovar la modificació del reglament per procés ràpid de lectura única, que permeta que es puga aplicar ràpidament, a final de mes, perquè estiga abans del debat d'investidura”, ha especificat la diputada.
“Nosaltres li diem valencià, però és obvi que el valencià i català són la mateixa llengua, com dir castellà i espanyol. Són dues formes diferents de referir-se a la mateixa llengua”, ha explicat Micó, que considera fora de lloc la declaració institucional del Consell en defensa del valencià. Entén que la llengua té el mateix estatus d'oficialitat que el català, tal com recull l'Estatut d'Autonomia i regula l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, institució qüestionada per alguns membres del Consell a l'estiu.
És vergonyós i hipòcrita per part del Consell polititzar i anar en contra d'una llengua que no parlen
“Només demane el Consell que es dedique menys a polititzar i conflictivitzar la llengua i que l'usen, que no saben ni parlar-la. Estan intentant fer política d'una llengua que ni parlen”, ha explicat en la ràdio d'À Punt. “És que no saben parlar el valencià. És vergonyós i hipòcrita polititzar i anar en contra d'una llengua que no parlen. És una qüestió de respecte, és la llengua que parlem moltíssimes persones... que ens han ensenyat a casa, la nostra llengua materna, que regula l'Estatut d'Autonomia; demanem respecte per als valencianoparlants”, ha dit Micó, que ha fet broma amb el “bona tarda” amb què la portaveu del govern valencià, Ruth Merino, va obrir la roda de premsa del ple del Consell d'aquest dimarts.
“La diversitat mai és un problema. Qui vol fer un problema de la diversitat lingüística i cultural de l'Estat espanyol en realitat té un problema amb la cultura i amb el que és diferent”, ha insistit la diputada valenciana, que considera una anomalia el fet que s'ha esperat més de quaranta anys de democràcia per a poder parlar a la cambra baixa en totes les llengües oficials, quan són “una forma de millorar la representació i la democràcia a l'Estat”.
Si la llei d'amnistia serveix per a retornar el conflicte de Catalunya a la via de l'acord polític, hi estem d'acord
La diputada de Compromís-Sumar, que dona per fet el fracàs de la investidura del Núñez-Feijóo, veu possible un pacte del PSOE amb Junts per a l'octubre, que permetria als socialistes governar en coalició amb Sumar i el suport de les forces nacionalistes. Respecte de les condicions per a l'acord manifestades per Carles Puigdemont, començant per una llei d'amnistia, Micó s'ha mostrat favorable a retornar a la via política “un problema que s'ha judicialitzat per la mala praxi política de partits que han intentat traure rèdit polític” i que entén que se'n deriva de les imposicions de l'Estat que van portar a un “carreró sense eixida” la ciutadania de Catalunya. “Si la llei d'amnistia serveix per a retornar el conflicte a la via de l'acord polític, hi estem d'acord”, ha aclarit.
Considera que Espanya necessita trobar una fórmula per a l'encaixament dels territoris en un estat plural, que permeta una convivència més pacífica, a imatge del que han fet països com Alemanya o Suïssa. I entén que ressituar en la política el conflicte de Catalunya “seria bo per a tot l'Estat”, ja que donaria més presència “als problemes reals de la gent” i als d'altres realitats autonòmiques, com la valenciana. “Per a parlar dels problemes reals de la gent, hem de fer política. I això vol dir negociar, parlar i arribar a acords, deixar la crispació de costat, no voler imposar solucions i entendre's més en la diferència”, ha explicat.
Valencianitzar la política estatal i inocular l'agenda valenciana a un futur govern progressista que puga “millorar la situació social i plurinacional de l'Estat” és l'objectiu a què Micó aspira des del grup Sumar, amb el plus d'iniciativa parlamentària i capacitat d'influència que dona la posició de portaveu adjunta. En la llista de prioritats hi ha la reforma del model de finançament, amb una aposta per una estructura més federal, on l'Estat trasllade més ingressos a les autonomies; la condonació del deute generat per aquest infrafinançament; la recuperació del dret civil; i millores socials i d'infraestructures per al territori.
Compromís vol ser el principal partit de l'oposició contra el govern de la vergonya que s'ha constituït en la Generalitat. Sabien a què venien i ja ho estan fent
Amb l'acció des de Madrid, la formació aspira a influir en la política valenciana, per a consolidar-se com a “principal partit de l'oposició” contra el que ha nomenat “govern de la vergonya que s'ha constituït en la Generalitat”. “D'una banda, volen baixada d'impostos a aquells que més tenen, per a retallar drets i serveis a la majoria social. Sabien a què venien i ja ho estan fent”, ha dit Micó, que veu en la doble acció, des del grup plurinacional del Congrés i el grup parlamentari de les Corts, “una bona forma de contrarestar polítiques de dreta i extrema dreta”.
En el procés, Més-Compromís, afrontarà també canvis orgànics. En el Consell Nacional convocat dissabte, Àgueda Micó abandonarà el càrrec de secretària general, que ha proposat que ocupe la secretària d'organització, Amparo Piquer. L'objectiu, segons ha explicat, és que Piquer porte l'organització fins al següent congrés, amb l'expectativa d'un debat a fons sobre el conjunt de les estructures del partit per a millorar l'eficàcia del partit com a instrument per a la defensa dels interessos de la ciutadania.