Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Ainhoa Múgica serà jutjada a Espanya per l'atemptat d'ETA a Santa Pola

La justícia francesa ha donat el vistiplau perquè l'excap de l'aparell militar d'ETA comparega per l'atemptat contra la caserna de la Guàrdia Civil que va matar un transeünt i una xiqueta el 2002

Un agent vigila l'arribada de l'etarra Ainhoa Múgica Goñi a Espanya en un furgó de la Guàrdia Civil el 2009 / José Oliva (Europa Press)

La justícia francesa ha donat el vistiplau perquè Ainhoa Múgica Goñi, Olga, exresponsable de l'aparell militar d'ETA entre el 2000 i el 2002, siga jutjada a Espanya per tres atemptats perpetrats per l'organització terrorista en este període. Entre estos hi ha l'atemptat contra la casa caserna de la Guàrdia Civil de Santa Pola (Baix Vinalopó) el 4 d'agost de 2002, que va matar un transeünt de 57 anys i la filla de sis d'un agent de la Benemèrita.

També la jutjaran per l'assassinat del jutge del Tribunal Suprem José Francisco Querol, que també va tindre com a conseqüència la mort del seu escorta Jesús Escudero i el seu xofer Armando Medina l'octubre de 2000; així com per l'assassinat amb cotxe bomba del regidor d'Unió del Poble Navarrés (UPN) José Javier Múgica el juliol de 2001.

El president de la sala d'instrucció del Tribunal d'Apel·lació de París ha aprovat una "extensió" del lliurament de Múgica Goñi, ja que s'havia concedit per asseure-la com a acusada a Espanya per altres fets. Esta nova decisió respon a les tres euroordes que havia emés contra l'etarra l'Audiència Nacional.

Múgica Goñi no està acusada de ser autora material de cap dels tres atemptats, sinó com a responsable de l'aparell militar que dirigia els comandos encarregats d'executar-los. L'etarra està empresonada a Espanya, però cal l'autorització de França, cada vegada que se li obri una causa, perquè va ser arrestada al país veí, que la va entregar per a un primer procés judicial el 2009.

A primers d'agost el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón va ordenar processar els excaps d'ETA Mikel Albisu, àlies Mikel Antza, i Ramón Sagarzazu, Ramontxo, per l'atemptat a Santa Pola, amb les acusacions d'assassinat terrorista. En la resolució demanava  "agilitzar" el lliurament de quatre excaps de la banda terrorista ETA investigats per estos mateixos fets. Soledad Iparraguirre, Anboto; Juan Antonio Olarra Guridi, JuanviFélix Ignacio Esparza, Navarro, i Ainhoa Múgica, Olga.

el Baix Vinalopó Tribunals