Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

L’Ajuntament de Dénia tomba la moció del PP per a revitalitzar els bous a la mar

L’alcalde, del PSPV, assegura que en cap moment s’han plantejat eliminar els actes taurins

Imatge d'arxiu d'una celebració dels Bous a la Mar, al port de Dènia / Europa Press

La moció presentada pel Partit Popular de Dénia per a revitalitzar els bous a la mar no ha tirat avant perquè ha sigut rebutjada per l’equip de govern, una coalició entre PSPV i Compromís que, en paraules de l’alcalde, Vicent Grimald, “té molt clara la seua decisió de limitar els actes taurins”.

Això sí, no deixaran de dur-se a terme activitats que involucren estos animals, ha matisat Grimald en declaracions a À Punt notícies. La festa major de Dénia continuarà tenint els bous a la mar, però es mantindran les modificacions que s’implantaren este mateix estiu. No es faran els actes del migdia, és a dir, els que es feien de 12:00 a 14:00 hores, però es mantenen els que comencen a les 19:00 hores, quan la calor ja comença a remetre. Una decisió que es va prendre per una qüestió de salut, ja que a migdia és el moment de major calor al port de la ciutat, ha defés l’alcalde. 

Així mateix, en compte de tres entrades se’n farà només una. “Però en cap moment ens hem plantejat eliminar els actes taurins, només els hem reduït”, assegura Grimald. Afig, a més que tradicionalment, s’ha fet només una entrada, i que fer-ne tres era un costum relativament modern que, des de l’executiu, pensen que “ja no té sentit”.

Per la seua banda, el regidor del Partit Popular, José Antonio Cristóbal, ha indicat en declaracions a À Punt notícies, que el sentit de la seua moció és “que els bous a la mar perduren en el temps”, ja que és una tradició arrelada en el municipi. 

Però estan d’acord amb el fet que “es busquen totes les solucions possibles per a garantir el benestar animal”. En este sentit ha proposat una reunió amb tots els agents implicats en els bous a la mar per a buscar “el màxim benestar animal, dins del possible”. “Sempre garantir el benestar animal, però perdurar la festa com a tradició cultural i història de la ciutat de Dénia”, ha puntualitzat. 

Pel que fa a la reducció d’actes implementada per l’equip de govern, s’hi ha mostrat en contra i ha afirmat que “és un clamor popular de tota la ciutat” perquè s’estimen molt els bous. Afirma que passar de tres entrades a una i eliminar els actes de migdia és una “reducció dràstica”, i que amb el plantejament de l’executiu “la diferència entre eliminar i reduir s’acurta molt”.

Mentre a l’interior de l’Ajuntament es discutia la moció presentada pel PP, a les portes ha tingut lloc una protesta convocada pel grup antiespecista Dénia Animal Save. El seu coordinador, Álvaro Tarancón, ha explicat a À Punt que decidiren fer esta protesta quan s'assabentaren de la moció del PP “per a blindar” els actes amb bous.

Afirma que la seua organització és un grup que advoca per abolir esta mena d’actes perquè pensen que la societat “cada vegada més rebutja la crueltat animal” i que utilitzar animals en les festes populars és una pràctica desfasada amb l’època actual. “Només hi ha set països al món que utilitzen bous; pensem que és una qüestió d’evolucionar”, ha indicat.

“Cada vegada els festejos tenen menys públic i eixos diners públics, si són per a festa, cal invertir-los en festa que agrade a tot el món”, ha postil·lat.

Zona tensionada

L’altre punt del dia que ha tractat el ple municipal este dijous és la demanda a la Generalitat que declare Dénia zona tensionada pel que fa a l’habitatge, un mecanisme que permet la llei d’habitatge per a regular els preus del lloguer.

Grimald afirma que volen esta declaració per a evitar el “greu problema” que tenen “molts joves i no tan joves” de poder llogar una casa a un preu assequible quan es volen independitzar. “És difícil trobar un lloguer per menys de mil euros”, diu, i això dificulta que els joves s’independitzen, però també que metges i metgesses que volen anar a treballar a l’Hospital de Dénia puguen llogar-se un pis. 

De moment, explica, han aprovat un any de moratòria als certificats de compatibilitat urbanística per a vivendes turístiques, però amb la declaració de zona tensionada volen anar un pas més endavant. 

la Marina Alta Bous al carrer