Alacant dona llum verda a l'aprovació inicial de l'ordenança de neteja, que contempla més sancions

L'oposició ha lamentat que siga el contracte "més car de la història" i la brutícia que acumula la ciutat

Una imatge d'un contenidor a Alacant
Imatge d'un contenidor d'Alacant / Pau de la Calle / Europa Press

El ple de l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat este dijous, amb els vots a favor de PP, PSOE i Vox, el text inicial de l'ordenança de neteja de la ciutat, mentre que Compromís i EU-Podem han votat en contra. La normativa, entre altres aspectes, contempla un enduriment de les sancions. Per exemple, es preveu passar de 300 a 1.500 euros en multes a persones que orinen o defequen en la via pública.

El vicealcalde i regidor de Neteja i Gestió de Residus, Manuel Villar, ha agraït als grups de l'oposició les esmenes que han plantejat: "En alguns plantejaments no coincidim, però és de justícia ressaltar la serietat amb la qual tots hem treballat".

Villar ha apuntat que la normativa preveu "atorgar facultats als inspectors per a garantir el seu compliment", així com "programes específics per a tota la ciutadania" en matèria de conscienciació i informació.

Segons el vicealcalde, el nou text és "un marc de convivència per al desenvolupament d'activitats i conductes que contribuïsquen a optimitzar els objectius en matèria de medi ambient urbà de l'Ajuntament d'Alacant i de millora de la qualitat de vida dels veïns i visitants".

Els socialistes destaquen el clima de col·laboració

Des de l'oposició, el regidor socialista Raúl Ruiz ha destacat el "clima de col·laboració" en la Comissió per a les negociacions de la nova ordenança i ha insistit que la "prioritat" per a l'àrea "ha de ser recuperar la ciutat del mal que han causat els fallits contractes de neteja que s'han aprovat des de 2013".

Ruiz també ha advocat per "recuperar la imatge de la ciutat i garantir un marc de convivència que reduïsca l'incivisme que puntualment es produeix entre la ciutadania" i "garantir que es complisca un contracte que es paga a preu d'or, com s'ha demostrat amb la taxada de la recollida d'escombraries".

Vox assegura que Alacant "ha de tornar a lluir"

Per part seua, des de Vox, el regidor Óscar Castillo ha insistit que "Alacant necessita posar-se bonica i tornar a lluir, encara més després del nomenament de la ciutat com a Capital Espanyola de la Gastronomia 2025".

Castillo ha justificat el vot afirmatiu de la seua formació, que va presentar 24 esmenes, acceptades la gran majoria. "Tenim una ordenança que hem de posar en pràctica, però nosaltres posem el focus realment en la gent, que ha de fer costat. No tenen sentit els incívics", ha agregat.

Compromís critica que la contrata de neteja siga "la més cara de la història"

Per part seua, el portaveu de Compromís, Rafa Mas, s'ha referit a la contracta de neteja com "la més cara de la història, però la pitjor de la democràcia alacantina". "On estan les voltes diàries dels escombrariaires al dia? Per què no es compleixen els drets dels treballadors? Estan rebentats amb maquinària i instruments de fa 20 anys", ha denunciat.

En la mateixa línia, Mas ha manifestat que es pretén actualitzar l'ordenança "mentre no es vigila la contracta, que s'està folrant a costa dels diners de tots els alacantins, tenint la ciutat més bruta d'Europa".

El portaveu de la coalició ha afirmat que només s'ha posat, de mitjana, una multa al dia, i ha acusat el govern local "de no fer campanyes de conscienciació en set anys".

EU-Podem lamenta que es rebutgen les esmenes del seu grup

D'un altre costat, el portaveu d'EU-Podem, Manolo Copé, ha assegurat que Alacant "és la segona ciutat d'Espanya més bruta" i ha lamentat que s'hagen rebutjat les esmenes al text plantejades pel seu grup. Copé ha sostingut que "troba a faltar una major participació ciutadana en les qüestions que afecten la ciutat d'Alacant".

També et pot interessar

stats