Albares convoca l'ambaixador argentí i amenaça de trencar relacions després que Milei anomenara "corrupta" la dona de Sánchez

La crisi diplomàtica entre Espanya i Argentina s'agreuja i el govern llatinoamericà insisteix que no té per què demanar disculpes

El ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, en una ponència a Madrid
El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, en una imatge d'arxiu / Javier Lizón (Efe)

El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha convocat este matí l'ambaixador de l'Argentina a Espanya, Roberto Bosch, a la seu del Ministeri per a exigir-li que el mandatari del país, Javier Milei, expresse "disculpes públiques" després d'acusar la dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de ser "corrupta". En una entrevista en la Cadena Ser, el màxim responsable de la diplomàcia espanyola ha arribat a amenaçar de trencar relacions amb el país sud-americà si Milei no demana perdó pel que ha considerat un "atac" i una "ingerència" en la política interna d'Espanya.

La crisi diplomàtica va esclatar diumenge quan el mandatari argentí, a més d'arremetre contra el socialisme i l'Estat en un acte organitzat per la ultradreta espanyola —capitanejada per Vox— i europea a Madrid, va dir "corrupta" a Begoña Gómez. "Este mateix matí he convocat l'ambaixador de l'Argentina i li traslladaré l'exigència de disculpes públiques per part de Javier Milei. Esperem eixes disculpes i d'ara en avant actuarem en conseqüència si no n'hi ha", ha expressat Albares.

Estes declaracions tenen lloc l'endemà que el ministre d'Afers Estrangers cridara a consultes a l'ambaixadora espanyola radicada a Buenos Aires, María Jesús Alonso, cosa que suposa la retirada temporal de la diplomàtica del país llatinoamericà. Just després de les paraules de Milei, Albares va eixir a exigir "disculpes" en una declaració institucional des del complex de la Moncloa. I va advertir que en cas de no produir-se prendrà "totes les mesures" que considere oportunes per a defensar la "sobirania i dignitat" espanyoles.

Milei no demanarà disculpes

En les últimes hores, membres de l'executiu argentí han aclarit que el seu president no té previst disculpar-se amb el govern de Pedro Sánchez quan retorne a casa este dilluns. "No sé per què tanta ofensa. No crec que [Milei] haja de demanar disculpes. No li correspon", ha afirmat el ministre de l'Interior, Guillermo Francos, un dels homes forts de l'executiu de l'Argentina. En declaracions efectuades diumenge a la nit en el canal Todo Noticias, Francos ha negat que hi haja "una crisi amb Espanya" per a puntualitzar que "en tot cas" es tracta d'"una discussió amb el president" d'eixe govern.

També el portaveu presidencial, Manuel Adorni, ha parlat en el canal La Nación+ per a reiterar estes mateixes idees. "Poden esperar tranquils que no hi haurà una disculpa" ha garantit qui és un dels rostres més visibles del govern argentí. L'argument emprat és que Milei "no té per què" demanar perdó perquè "no va fer menció a Begoña". Prèviament, en un missatge en xarxes socials, Adorni havia expressat el desig que Espanya, en algun moment, demane "disculpes sinceres" a Milei després de tractar-lo "d'odiador, de negacionista, acusar-lo d'ingerir substàncies, d'autoritari, d'antidemocràtic i de ser molt dolent".

Sánchez, que en la campanya electoral argentina havia donat suport a l'aleshores ministre d'Economia, Sergio Massa, mai va felicitar Milei pel triomf el 19 de novembre passat i tampoc va acudir a la presa de possessió del mandatari, que va tindre lloc el 10 de desembre. En aquell esdeveniment, Espanya va estar representada pel cap de l'Estat, el rei Felip VI.

El 3 de maig va haver-hi una escalada de tensió prèvia quan el ministre espanyol de Transports, Óscar Puente, va suggerir durant una xarrada pública que el líder de La Libertad Avanza "ingeria substàncies", cosa que va acabar amb un comunicat de "repudi" emés des de l'oficina presidencial de Milei. Aquell text ja va atacar Sánchez, a l'esposa i les polítiques de l'executiu espanyol de coalició, integrat per PSOE i Sumar.

Segueix el nostre canal de WhatsApp i coneix l'última hora de l'actualitat

També et pot interessar

stats