Albares veu "molt a prop" l'acord amb el Regne Unit per a la gestió compartida de Gibraltar

El ministre d'Afers Estrangers es reuneix amb l'homòleg britànic per a materialitzar l'acord de 2021, que inclou una àrea de gestió compartida i l'eliminació de la gàbia de la frontera

Imatge del penyal de Gibraltar
El penyal de Gibraltar, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, veu "molt a prop" l'acord entre la UE i el Regne Unit sobre l'estatus de Gibraltar post Brexit, després de constatar "voluntat política" en l'última conversa amb el seu homòleg britànic, David Cameron, amb qui es reuneix aquest dimarts a Brussel·les.

Albares ha explicat que hi ha coincidència en els termes llevat d'algunes "qüestions que queden per negociar", que s'abordaran en una reunió bilateral, al marge de la cita d'ambdós mandataris en la reunió de membres l'OTAN a la capital belga.

Espanya aspira a aplicar l'acord que Madrid i Londres signaren el Cap d'Any de 2021, que implica la gestió compartida d'una "zona de prosperitat" en el Camp de Gibraltar i el Penyal que permetria eliminar la gàbia que separa les dues fronteres.

No obstant això, com que el Regne Unit ja no forma part de l'espai Schengen, caldria mantindre controls fronterers a l'aeroport i port del Penyal. Les parts negocien el desplegament d'agents de Frontex per a resoldre aquesta circumstància, almenys durant un període inicial de quatre anys.

"La pilota estava i continua estant en la teulada del Regne Unit i són ells els que han de decidir si volen l'acord o prefereixen que s'aplique la legislació europea, la qual cosa des del meu punt de vista és un desficaci", ha valorat Albares, que ha evitat parlar d'horitzons temporals, abans de reunir-se amb el seu homòleg britànic.

També et pot interessar

stats