Alberto Garzón deixa la direcció d'Esquerra Unida i abandona la primera línia política

El fins ara ministre de Consum anuncia que fa un pas al costat en una carta enviada aquest divendres a la militància, just l'endemà de la investidura de Sánchez

El coordinador federal d'EU, Alberto Garzón, en una imatge d'arxiu
El coordinador general d'EU, Alberto Garzón, en una imatge d'arxiu / Carlos Luján (Europa Press)

El coordinador general d'Esquerra Unida (EU) i encara ministre de Consum en funcions, Alberto Garzón, ha anunciat aquest divendres en una carta dirigida a la militància que deixa la direcció del partit, segons han assegurat a Efe fonts de la formació política.

Garzón (Logronyo, 1985) consuma d'aquesta manera el pas al costat que va iniciar en juny quan va decidir no repetir com a candidat en les eleccions generals del 23 de juliol i abandona definitivament la primera línia política. El dirigent comunista ha esperat a aquest divendres a confirmar la seua determinació, una vegada completada la sessió d'investidura del socialista Pedro Sánchez que dona pas al nou govern de coalició entre PSOE i Sumar, plataforma en què va concórrer EU als últims comicis.

Precisament això trasllada en la missiva remesa a la militància, que vol completar la retirada anunciada el passat 2 de juny i no només limitar-la a cedir el testimoni dins del Consell de Ministres, sinó també la responsabilitat al capdavant d'EU. "Ara la política espanyola passa a una nova fase, amb un nou govern i amb molts reptes per abordar", ha explicat Garzón a les bases del seu partit a les poques hores que es confirmara la reedició de l'executiu de coalició progressista presidit per Sánchez. A partir d'ara continuarà contribuint políticament a EU i a Sumar, ha aclarit, però des d'un altre lloc. "Es tracta d'una decisió molt meditada i que formava part del full de ruta que personalment vaig assumir fa temps. He esperat a aquest moment per a sincronitzar la meua decisió final amb el canvi de fase política", assenyala.

Garzón va entrar en l'arena política el 2011, quan va aconseguir escó en el Congrés per Màlaga i va convertir-se en el diputat més jove aquella legislatura, amb només 26 anys. Després de dotze anys com a parlamentari, s'acomiada també amb la fita d'haver sigut el primer dirigent d'Esquerra Unida que ha arribat a estar dins del govern d'Espanya i en la taula del Consell de Ministres. A més d'haver liderat aquesta formació política durant huit anys després d'agafar el relleu de Cayo Lara, va participar en el moviment popular del 15M, que va omplir places i carrers.

En el text publicat aquest divendres, Garzón subratlla que "ha sigut un gran honor" representar EU i que renuncia al lloc amb una organització "consolidada" i com a "capital polític imprescindible" per al futur del país. A partir d'ara, s'obri un procés intern en la formació per a completar el seu relleu al capdavant de la Coordinació General i que passarà per la convocatòria d'una assemblea federal que trie la persona que el succeirà. Després de recalcar que la seua formació és una "eina" clau per a "acoblar" el complex ecosistema de "forces d'esquerres" a Espanya, el fins ara líder reivindica en la carta la gestió realitzada al capdavant d'EU, caracteritzada per la prevalença del diàleg i l'objectiu de generar "pau interna" per tal de deixar arrere les nombroses "disputes fratricides" que el partit ha viscut al llarg de la seua història. No obstant això, Garzón subratlla que el fet d'estar en primera línia política "no ha estat exempt de costos" i això també ha influït de "manera determinant en la decisió" adoptada.

"La militància és molt sacrificada, i la primera línia de la política no és sinó la versió exponencial. Durant tots aquests anys he vist el millor i el pitjor de la política, i totes dues coses m'han travessat implacablement. He emprat massa temps a tractar amb gent que no cuida els seus iguals i per als quals la política és només una manera d'esclafar qui pensa diferent", admet en el seu missatge a les bases d'EU.

També et pot interessar

stats