Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

L'alcalde de Villena: "Farem tot el que podrem per a posar sentit comú a la sol·licitud desproporcionada de plantes fotovoltaiques"

El socialista Fulgencio Cerdán carrega contra el Consell de Mazón pel decret de simplificació administrativa, perquè deixa els ajuntaments "nugats de mans" en la tramitació de les instal·lacions d'energia solar

04.09.2024 | Entrevista LNM Fulgencio Cerdán

Villena, a l'Alt Vinalopó, és una de les poblacions valencianes on s'han presentat més sol·licituds per a instal·lar plantes fotovoltaiques i això genera cert rebuig tant entre l'Ajuntament com el veïnat per l'impacte mediambiental i visual que tindrà l'aterratge d'estes macroestructures en el terreny rural. Este estiu, sense anar més lluny, la Generalitat n'ha autoritzat tres amb més de 270.000 plaques solars. En una entrevista en Les notícies del matí este dimecres l'alcalde, el socialista Fulgencio Cerdán, ha reconegut la preocupació que sobrevola en la corporació local i ha apel·lat al "sentit comú" per a compaginar les energies renovables amb la preservació del paisatge. "Farem tot el que podrem per a posar sentit comú a la sol·licitud desproporcionada de plantes fotovoltaiques. Entenc que usar les fotovoltaiques és una oportunitat, però no podem carregar-nos la vall", ha afirmat, per a lamentar també que el govern local està "nugat de mans" en este assumpte.

El regidor ha expressat la "impotència" que pateix pel "decret òmnibus" 7/2024, aprovat per la Generalitat per a simplificar els tràmits en l'administració, que entre altres coses permetrà accelerar la implantació de les energies renovables. Però, a parer del socialista, la norma "lleva als ajuntaments la possibilitat de suspendre llicències de manera temporal per a fer modificacions puntuals de les zones afectades". Per això, ha acusat el govern de Carlos Mazón d'haver actuat "a esquenes" de les corporacions locals amb una decisió presa "de la nit al dia" i que ha deixat sense marge de maniobra l'Ajuntament de Villena, que aleshores treballa en una suspensió de llicències que afectara el mínim possible a les arques municipals. "Amb este decret, la Generalitat es despenja i ens deixa en territori de ningú", ha criticat Cerdán.

Usar les energies fotovoltaiques és una oportunitat, però no podem carregar-nos la vall
Amb este decret, la Generalitat es despenja i ens deixa en territori de ningú

L'alcalde de Villena ha recordat que en el municipi s'ha arribat a plantejar la construcció de fins a trenta plantes fotovoltaiques, tot i que confia que en seran moltes menys les que tiraran avant. De moment, l'Ajuntament ha presentat un recurs d'alçada contra els tres darrers projectes autoritzats per la Generalitat en els voltants de la serra de Salinas, pertanyents a Villasol, Atalaya PSF i Frutasol.

Polèmiques en l'inici de les festes

Villena està estos dies immers de ple en les festes de Moros i Cristians, declarades d'interés turístic nacional. Este dijous serà el torn de la Gran Entrada de Moros i Cristians, que podrà seguir-se en directe per la televisió d'À Punt en una programació especial, i per al cap de setmana s'espera una afluència "massiva", ha confirmat el primer regidor. Cerdán, que ha atés la ràdio autonòmica des del Museu Arqueològic de Villena (MUVI), ha llevat ferro a les dos polèmiques que han marcat els dies previs de les celebracions.

D'una banda, l'amenaça de vaga del personal de recollida de fem, que reclamava cobrar un reforç durant les festivitats. Segons ha explicat, el problema naix quan fa uns sis o set anys l'Ajuntament va decidir assimilar el servei, aleshores adjudicat a una empresa, en condicions que "no eren òptimes" després que un jutge obligara a traure'l de nou a licitació. "Pactaren assumir el personal amb les condicions que tenien a l'empresa, perquè en aquell moment el seu conveni era més favorable que el de l'Ajuntament", ha aclarit. Però, amb el pas del temps, la plantilla ha anat sol·licitant algunes millores d'acord amb el seu conveni i d'altres sobre la base del dels funcionaris, cosa que "no podia ser". A parer de l'alcalde, el conflicte laboral "s'ha resolt molt bé per les dos parts". "Ho han entés, hem millorat les condicions que ens permetia el seu conveni, amb una remuneració per als dies de festes. Però tenen clar que ara per ara no poden entrar en el marc del conveni de l'Ajuntament", ha agregat.

Igualment, ha donat per tancat el segon incident, relacionat amb la venda de les tribunes dels espectadors per a les entrades de Moros i Cristians. La polèmica va esclatar arran d'unes errades en la pàgina web contractada per a adjudicar els seients, que es penjava i no permetia l'accés a tot el món en igualtat de condicions. L'assumpte ha quedat resolt per la Junta Central de Festes, l'organisme encarregat, que va decidir inhabilitar el procés i començar-ne un de nou que "sí que ha funcionat i ha acontentat la majoria de la ciutadania", ha assenyalat Cerdán.

Finançament singular

Preguntat per l'acord entre el PSOE i Esquerra Republicana sobre el concert econòmic i el finançament singular per a Catalunya, l'alcalde de Villena ha aprofitat per a reivindicar que els acords dels governs autonòmics amb l'estatal s'estenguen també a les entitats locals. I ha reclamat més finançament directe per als municipis, que són els que coneixen "de primera mà" les necessitats del veïnat. "Som prou adults per a decidir què fer amb els diners que ens corresponen", ha subratllat.

l’Alt Vinalopó Pobles Medi ambient

També et pot interessar