Alejandro Soler (PSPV): "Cal un finançament singular per a la Comunitat Valenciana, el mateix que a Catalunya"

El president dels socialistes valencians creu que el debat obert per la investidura a Catalunya forçarà la reforma del model de finançament que dona per fet que beneficiarà la Comunitat Valenciana

El president del PSPV, Alejandro Soler, en una connexió des d'Alacant / À Punt NTC

El president del PSPV, Alejandro Soler, veu amb optimisme el debat sobre el finançament autonòmic que han obert les negociacions a Catalunya per la investidura del socialista Salvador Illa. Segons ha explicat en Les notícies del matí, creu que esta circumstància, ara sí, pot encetar el meló de la reforma del model de finançament que atenga les "singularitats" per al conjunt de les autonomies. "Igual que ha d'haver-hi un finançament singular per a Catalunya, l'ha d'haver-hi també per a la Comunitat Valenciana", ha reivindicat pels micròfons d'À Punt Soler, que assegura que els socialistes valencians defendran esta posició davant del govern de Pedro Sánchez, que assegura que és sensible a la situació valenciana.

"La Comunitat Valenciana ha eixit perjudicada de l'actual model de finançament, que ens ha fet arrossegar un gran dèficit, i això és una singularitat" ha explicat Soler, seguint la terminologia amb què s'està debatent un augment de les aportacions de l'estat cap a Catalunya, que considera que pot beneficiar al conjunt.

De tot plantejament que es faça sobre un nou model de finançament per al conjunt del país, la Comunitat Valenciana n'ha d'eixir clarament beneficiada

"Crec que el PSOE farà l'esforç necessari perquè en esta legislatura s'aborde el problema del finançament", ha valorat el líder socialista, que considera que esta nova distribució de riquesa ha de contemplar "necessitats objectives" dels territoris. Per això, tenint en compte l'infrafinançament valencià, entén que el canvi ha de ser, siga com siga, a millor per als interessos valencians. "De tot plantejament que es faça sobre un nou model de finançament per al conjunt del país, la Comunitat Valenciana n'ha d'eixir clarament beneficiada", ha puntualitzat.

Soler ha avançat que més prompte o més tard la negociació haurà de considerar la necessitat de "posar més recursos i plantejar d'on eixiran", ja que totes les autonomies aspiren a augmentar les aportacions que reben de l'Estat. "No n'he sentit cap dir que està disposada a abaixar la seua aportació per a donar-li-la a una altra; caldran nous recursos i buscar fórmules per a aconseguir-los", ha dit.

Caldrà posar més recursos i plantejar d'on eixiran

El president del PSPV recorda que el model de finançament requerirà pactes entre els partits majoritaris i també dins de les formacions, per les diferents aspiracions entre territoris d'un mateix color. És ací on la veu la principal amenaça la reforma. Creu que al PP no li interessa i vol "ocultar el debat" perquè "evidencia les diferències que té entre els distints territoris" on governen. Considera que este fet va revelar que l'esquelet del model de reforma del sistema de finançament que va presentar la ministra d'Hisenda no ha rebut resposta del líder del PP, Núñez Feijóo.

Al PP no l'interessa el debat sobre el finançament perquè evidencia les diferències que té entre els diferents territoris

Alejandro Soler també ha subratllat en Les notícies del matí l'esforç pressupostari de l'Estat per a la Comunitat Valenciana i les aportacions extraordinàries per a compensar l'infrafinançament amb el govern de Pedro Sánchez, si bé ha advertit que aspira al fet que siguen "estructurals" amb el nou model. Segons ha destacat, les entregues a compte han crescut enguany un 9%, uns 12.000 milions més, i l'autonomia "s'ha vist beneficiada" amb recursos pròxims al 10% de les inversions de l'Estat, amb un nivell d'execució superior al de la Generalitat. També ha defensat les aportacions a Alacant, malgrat haver quedat a la cua de les províncies de l'Estat sobre el paper. Segons ha destacat, l'Estat ha fet inversions "importants" a la província que superen els 300 milions en els últims mesos. "Treballarem perquè en siguen més" ha assegurat el president del PSPV, que ha explicat que "no es pot traslladar com un drama que es prorroguen els pressupostos" si la falta de suports al Congrés, pel possible rebuig de Junts, força esta situació.

"Preparats" si hi haguera eleccions anticipades

Soler també ha defensat que el PSPV "gaudeix de bona salut" després de l'acord al voltant de Diana Morant com a secretària general. Considera que el partit està preparat per a enfrontar-se a unes eleccions anticipades, en cas que les convocara Carlos Mazón, armar un programa i "governar en qualsevol moment".

També et pot interessar

stats