Vist per a sentència el juí sobre els treballadors 'zombis' d'Imelsa i Ciegsa
L'expresident de la Diputació de València defensa la seua innocència en el procediment, que considera un invent de la Fiscalia
Vist per a sentència el juí sobre els treballadors zombis d'Imelsa i Ciegsa. L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, ha complit la promesa. Va començar el juí amb "ganes de parlar", va anticipar que ho tornaria a fer després de declarar i així ha passat finalment en el torn de l'última paraula de la causa dels anomenats treballadors zombis d'Imelsa i Ciegsa. Ha desplegat Rus un relat exculpatori dels delictes que li atribueixen en la causa, que entén com "un juí polític per part del ministeri públic", refermant-se en les acusacions que va fer a les portes de la Ciutat de la Justícia en l'inici de la vista oral. La Fiscalia Anticorrupció, que demana dotze anys de presó per a ell, el situa al capdavant d'una trama per a pagar favors polítics amb recursos públics, suposadament en aliança amb els exgerents d'Imelsa i Ciegsa (Marcos Benavent i Máximo Caturla) i el seu antic cap de gabinet, Emilio Llopis. Dels quatre només Caturla ha renunciat a intervindre.
"No soc normal, són incontinent. I he estat set anys callat per prescripció dels meus advocats, perquè durant el procés hi ha hagut tanta mala fe que no podia contestar, perquè ja tenien la sentència preparada abans de vindre", ha dit l'expresident del PP de València. "Estem passant per un invent. Que si jo tenia diners, terrenys, pisos, que si un xalet al Brasil, quan no hi he estat des del 1978, que vaig visitar els carnavals amb la dona", ha afirmat Rus, negant les acusacions i advertint que durant el procés s'han produït "coses molt rares". "Van enviar vostés una requisitòria, o com s'anomene, perquè al Brasil està el secret bancari, i han rebut la resposta fa tres anys i han callat, perquè Rus no té res", ha insistit.
Ha dit l'expresident de la Diputació no entendre per què no s'ha citat a declarar els diputats responsables de les empreses de la corporació provincial. "He aguantat tres mesos assegut i ningú no ha dit res de mi. No sé què faig ací", ha afirmat l'expresident del PP de València, que assegura que només ha aguantat per "ser responsable amb la justícia i donar la cara".
Segons ha explicat, la figura dels assessors [en el juí es qüestiona si eren càrrecs a dit, pel pagament de favors polítics, que no anaven o treballar] ja existia abans d'incorporar-se a la corporació provincial, a la qual assegura que va estalviar 86 milions en el capítol de personal durant el seu mandat. "I ara em venen que si va o no va (a treballar)... però a mi què em diuen", ha afirmat en el torn d'última paraula. Rus ha estirat el torn de gràcia un minut per a corregir el fiscal Fernando Maldonado i advertir-li que va gestionar 3.500 milions durant els seus mandats a la diputació, una quantitat molt per damunt dels 235 que va estimar el respresentant del ministeri públic en el seu al·legat.
L'ex cap de gabinet de Rus: "Mai he contractat o recomanat ningú"
Qui fora el cap de gabinet de Rus, Emilio Llopis, ha subratllat la "falta de rigor en la instrucció", després d'advertir la Fiscalia d'haver-li atorgat, incorrectament, el càrrec de diputat provincial, que mai ha exercit. "Mai he contractat ningú, mai he recomanat ningú. M'he limitat a complir amb la meua feina", ha explicat Llopis, que ha destacat la reducció d'assessors a la Diputació (de 49 a 37) i del pressupost associat a protocol (de més d'un milió a 250.000 euros) com a avals de la seua etapa. "Si algú pot insinuar que podria consentir tindre algú cobrant sense anar a la faena és que està molt equivocat", ha afirmat Llopis.