L’amenaça de Vox de no donar suport als pressupostos marca la primera junta de síndics

El PSPV acusa Abascal de fer xantatge a Mazón i regir la política valenciana des de Madrid

Junta e síndics
Primera junta de síndics del nou curs polític / À Punt NTC

La primera junta de síndics després de l’estiu ha estat protagonitzada per l’amenaça del president de Vox, Santiago Abascal, de no donar suport als pressupostos autonòmics si el Partit Popular traspassa la línia roja d’arribar a un acord amb el PSOE per a reformar la llei d'estrangeria.

El síndic de la formació d’ultradreta, José María Llanos, ha dit que negociarà els comptes per al 2025, però ha confirmat que no aprovarà els pressupostos autonòmics si el PP no canvia la política d’immigració i accepta la “immigració irregular, il·legal i indiscriminada que s’està produint fins al moment”. 

Davant estes declaracions, el síndic del PSPV, José Muñoz, ha assenyalat que “la política valenciana es regeix des de Madrid per part d’Abascal”, i ha afirmat que el líder del partit d’ultradreta “fa xantatge” al president de la Generalitat, Carlos Mazón, “de forma sistemàtica”. 

Per la seua banda, Juanfran Pérez Llorca, síndic del PP ha retret a Muñoz que el PSPV criticava el seu partit quan governava en coalició amb Vox, “perquè estàvem amb l’extrema dreta”, i ara que el partit d’Abascal ja no està en el govern els critiquen “perquè ja no està l’extrema dreta”.

Pel que fa a altres assumptes, Compromís també ha criticat el Partit Popular per la posició poc ferma en la reivindicació de la condonació del deute valencià. El seu síndic, Joan Baldoví, ha dit que Mazón ha de “triar si representa el PP o els interessos de cinc milions de valencians i valencianes”. 

El període de sessions a les Corts comença el dilluns vinent, però abans, este dijous, torna l’activitat en el marc de la Diputació Permanent.

En la primera sessió, compareixeran el conseller de Medi Ambient per a parlar de la campanya d’incendis i el d’educació per a informar de l’inici del curs. A més es debatran dos decrets: el de la nova regulació dels pisos turístics i l’augment de sous per a funcionaris i càrrecs públics.

Vox s'ha tornat a desmarcar del Partit Popular i ha dit que no donarà suport a l'augment de sous per als càrrecs i assessors, però el partit socialista ja ha avançat que sí que votarà a favor del decret.

També et pot interessar

stats