Amparo Piquer, sobre el recurs al TC: “Compromís ha fet la seua faena i ha aprofitat el seu espai per a defensar el valencià”

La secretària general de Més-Compromís “apel·la a les persones òrfenes de representació” en el congrés que la formació convoca a l’octubre

La secretària general de Més-Compromís, Amparo Piquer, en una entrevista en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La secretària general de Més-Compromís, Amparo Piquer, ha defensat el paper de la coalició al Congrés després d'aconseguir el suport necessari del parlament per a presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei valenciana de llibertat educativa: “Compromís ha fet la seua faena i ha aprofitat el seu espai per a recollir suports en defensa del valencià”. En una entrevista este dijous en Les notícies del matí, ha contraposat el seu model amb el del Partit Popular: “De promoure el valencià, res; i d’afavorir el castellà, tot”.  

Pel que fa al suport que ha rebut el recurs al Tribunal Constitucional (TC), Piquer ha agraït la participació de les diputades i diputats de Sumar, Podem, Bildu, ERC, Junts i el BNG. “Hi ha partits que tenen sensibilitat perquè la diversitat de llengües siga una realitat. Agraïm els companys que ens han donat suport per a protegir el valencià”, ha dit. I ha retret al Partit Socialista que, de moment, no ho haja fet: “És una llàstima que no estiguen en la foto, però ells poden presentar un recurs des del Ministeri d’Educació. Els esperem en el TC”. 

A la pregunta sobre si condicionaran l’aprovació dels pressupostos generals de l'Estat si no s’inclou una reforma del sistema de finançament autonòmic, tal com va avançar el síndic de la coalició a les Corts, Joan Baldoví, la secretària general de Més-Compromís ha remarcat que faran valdre els seus dos vots al parlament. “Tenim clar el que fem allà. Hem pactat una agenda valenciana en un acord de governabilitat. I els pressupostos ho han de reflectir (...) Apostarem fort i negociarem eixa reforma del finançament”, ha manifestat. 

Pel que fa al congrés que Més-Compromís convoca el 19 i 20 d’octubre, Piquer ha defensat la seua candidatura a la reelecció i ha avançat que estan mantenint converses “productives” i tenen “voluntat d’integració”. Així, ha defensat que la trobada ha d’anar dirigida a “les persones òrfenes de representació en l’esquerra”. “Compromís ha de ser la casa gran que aglutine estes persones. Volem parlar a la majoria social, i no a nosaltres mateixos. Quan el valencianisme s’ha obert, ha guanyat”, ha remarcat. 

Així, ha negat cap fricció de Més-Compromís (antic Bloc) amb els socis de coalició —Iniciativa PV i Els Verds—, i que des de l’eixida de Mónica Oltra hi haja una falta de lideratge en la formació: “Compromís està en un bon moment, som una gran família”. 

També et pot interessar

stats