Anticorrupció demana condemnar Camps i el situa com el "pacient zero" que va obrir la Comunitat Valenciana a la Gürtel

La fiscal Concepción Nicolás apuntala l'acusació contra l'expresident de la Generalitat i sosté que va influir una subordinada perquè contractara amb Orange Market

L'expresident Camps, abans d'entrar a l'Audiència Nacional
L'expresident Camps, en una imatge d'arxiu / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)

La Fiscalia Anticorrupció considera que l'expresident valencià Francisco Camps és el "pacient zero" que va oferir a la trama Gürtel traslladar-se a la Comunitat Valenciana, on "va colonitzar" i "va parasitar" les institucions de la Generalitat, i l'acusa d'haver influït una subordinada perquè contractara la xarxa corrupta liderada per Francisco Correa de manera "absolutament arbitrària". És la tesi principal que manté el ministeri públic contra l'exdirigent del Partit Popular en el juí per presumptes irregularitats en adjudicacions de contractes menors des de l'administració autonòmica a Orange Market, el grup empresarial a través del qual la Gürtel operava a la Comunitat Valenciana.

Aquest dilluns s'ha représ en l'Audiència Nacional el juí, que entra ja en la recta final amb la lectura dels informes finals de l'acusació i la defensa, així com els torns d'última paraula de la vintena d'acusats. És la darrera causa que esguita Camps, absolt en ocasions passades.

En la sessió d'aquest dilluns ha hagut de sentir com la fiscal Concepción Nicolás exposava les conclusions que li serveixen per a apuntalar les acusacions contra ell. Pels fets atribuïts li demana un any de presó i sis d'inhabilitació, en lloc dels dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació que reclamava en la pena inicial. Una rebaixa que obeeix al fet que el ministeri públic ha decidit retirar el delicte de frau en l'escrit d'acusacions i manté només el de frau en concurs amb prevaricació. Això implica que, en cas de ser condemnat, Camps no haurà d'entrar en un centre penitenciari.

La representant d'Anticorrupció a la causa ha exposat davant del tribunal la dinàmica de "parasitisme" i "colonització de les institucions de la Generalitat" mitjançant la qual la trama Gürtel es va instal·lar a la Comunitat Valenciana "a través d'un pacient zero", en referència a Camps, "que li va oferir anar-se'n a València". Qui va ser cap del Consell entre el 2003 i el 2011 està acusat de valdre's de "la seua situació jeràrquica i prevalent" per a influir sobre una ex alt càrrec, Dora Ibars, i "induir-la" a contractar l'empresa Orange Market per al muntatge d'un expositor en la fira Fitur del 2009. Una "contractació personal, il·legal i absolutament arbitrària", ha puntualitzat Nicolás, que alhora destaca que la maniobra era "absolutament intel·ligent" perquè Orange Market tenia "experiència", "prestigi", i "informació privilegiada" i, a més, "existia un motiu econòmic": es reduiria el deute de 942.892 euros que el PP tenia amb Gürtel.

A la fiscal li ha cridat l'atenció la "intensitat" de Camps a l'hora de negar la relació que mantenia amb l'empresari Álvaro Pérez, el Bigotes, gerent d'Orange Market. Precisament perquè ja la va reconéixer en l'anomenat juí dels vestits, el 2012, ha aclarit. Tot seguit la funcionària ha considerat que potser aquest gest s'hauria de valorar com un "contraindici". L'empresari tenia "accés" a alts càrrecs públics, sopava amb Camps i el va convidar al bateig del seu fill. Circumstàncies, ha dit Nicolás, que conviden a pensar que tenien una "proximitat, proximitat".

Una "relació" que, ha subratllat, "constitueix un tràfic d'influències". "Tota aquesta proximitat, l'abús de la relació, va ser la que va possibilitar que Álvaro Pérez, introduït per Francisco Camps, poguera contractar i tindre accés a les diferents conselleries i que explica bona part de l'inici de les contractacions que ací tenim", ha resumit la fiscal, que ha afegit que Camps "va intervindre per a desfer els possibles obstacles".

Així mateix, la treballadora del ministeri públic ha criticat l'intent d'alguns testimonis d'elaborar una "postveritat", ha situat Orange Market com l'"empresa de capçalera" de la Generalitat i ha indicat que, quan es va instal·lar a València, va arribar un moment en què es va anar "contractant naturalment" al Bigotes per a "acontentar al president".

Durant l'exposició, Nicolás ha repassat totes les proves que, a parer seu, existeixen contra els acusats: els informes pericials, les gravacions o el reconeixement dels fets de deu dels processats. Entre ells estan els tres capitostos de la trama —Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez— i diversos ex alts càrrecs de la Generalitat, que van arribar a acords de conformitat amb Anticorrupció "vàlids" i "absolutament transparents". "Qui vigila els vigilants?", s'ha preguntat la treballadora pública, que ha demanat igualment "no minimitzar la corrupció" davant conductes "arbitràries, il·legals i constitutives de prevaricació".

També et pot interessar

stats