Anticorrupció demana investigar Ábalos perquè no s'entén la trama “sense la seua participació”

El Ministeri Públic ha sol·licitat que el Tribunal Suprem investigue l’exministre per la seua condició d’aforat

L'exministre de Transports i diputat del Grup Mixt José Luis Ábalos
L'exministre de Transports i diputat del Grup Mixt José Luis Ábalos / À Punt NTC

La Fiscalia Anticorrupció ha assenyalat en l’informe que ha remés al jutge de l'Audiència Nacional que instrueix el cas Koldo que s'ha de demanar al Tribunal Suprem que investigue l'exministre José Luis Ábalos perquè, diu, “resulta difícil entendre l'operatiu desenvolupat per Koldo García i Víctor de Aldama sense la seua participació”.

Així consta en l'informe del Ministeri Públic, en el qual s'especifica, a més, que del cas que s’ha instruït fins ara es desprén que les adjudicacions a Soluciones de Gestión —empresa vinculada a la presumpta trama— van tindre lloc gràcies que les ofertes "es van designar des de la més alta instància del Ministeri de Transports”, segons ha declarat el sotssecretari d'eixa cartera ministerial, José Manuel Gómez García, davant del jutjat.

Així, el fiscal afig que s'estableix igualment en l'informe d'auditoria elaborat a petició de l'actual ministre de l’àrea, Óscar Puente, que indicava que “la proposta va arribar des de la més alta instància del departament”. “Designació que no s'entén que únicament estiguera avalada per l'assessor personal del ministre, algú que en l'organigrama ministerial estava en un escaló inferior al del sotssecretari i sense cap capacitat executiva”, explica.

Anticorrupció considera que a la llum dels beneficis obtinguts per Víctor de Aldama —el presumpte aconseguidor de la trama— gràcies a eixos contractes, “esta informació privilegiada i la confirmació de la contractació amb Soluciones de Gestión s’ha de valorar la relació personal i directa que mantenia en eixe moment amb Koldo García i, per tant, amb el mateix exministre”.

Contractes en la compra de mascaretes de més de cinquanta milions d'euros

El Tribunal Suprem és l’òrgan competent per a poder investigar José Luis Ábalos, ara diputat del grup mixte en el Congrés, ja que és l'únic que pot fer-ho en el cas de les persones en condició d’aforades. El PSOE va suspendre al febrer la militància de l'exsecretari d’organització del partit, després que es fera pública la suposada implicació del seu exassessor Koldo García en una trama per a beneficiar-se de la compra de mascaretes higièniques per contractes de més de cinquanta milions d'euros en el pitjor moment de la pandèmia de covid.

Fa tot just una setmana, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va plantejar al jutge Ismael Moreno —que investiga el cas en l'Audiència Nacional— la necessitat d'investigar l'exministre valencià pels indicis del seu “paper rellevant” en la trama. Arran d'eixe informe, el jutge va demanar a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que certificara —com finalment va fer— si Ábalos gaudia ara per ara de la "condició de diputat".

La Fiscalia va manifestar que tenia pocs dubtes que es tractara d'una “organització criminal”, que es va crear per a aconseguir contractes públics i que Koldo García va cobrar per a “mediar i aconseguir” adjudicacions, que després va intentar “ocultar” per evitar la seua traçabilitat. Així ho va fer constar en la querella que va presentar el 2022 contra set persones, entre les quals figuren l'expresident del Zamora CF, Víctor de Aldama i l'empresari Íñigo Rotaeche.

També et pot interessar

stats