Anticorrupció eleva a nou anys i dos mesos la petició de pena a Grau per la caixa B del PP de València

L'atribueix un delicte més, el de falsedat continuada, que demana que s'aplique també a l'exdirector de la Fundació Turisme València, José Salinas, i a l'exedil Juan Eduardo Santón

L'exvicealcalde de València, Alfonso Grau, en l'arribada a la Ciutat de la Justícia
L'exvicealcalde de València, Alfonso Grau, a l'arribada a la Ciutat de la Justícia / À Punt NTC

La Fiscalia Anticorrupció ha sumat dos mesos a la petició inicial de nou anys de presó contra l'exvicealcalde del PP en els governs de Rita Barberá, Alfonso Grau, en les conclusions del juí per la presumpta caixa B del PP, la peça A del cas Imelsa. Una causa que investiga el finançament irregular dels populars de la ciutat de València durant les campanyes electorals del 2007 i el 2011. El ministeri públic ha justificat l'afegit de pena en la consideració de Grau com a culpable d'un nou delicte, el de falsedat continuada. I sol·licita que també s'aplique a dos acusats més per als quals demanava cinc anys de presó: l'exdirector de la Fundació Turisme València, José Salinas; i l'exedil i exresponsable del Centre d'Estratègies i Desenvolupament, Juan Eduardo Santón. Tots tres s'enfronten, per tant, a una petició de condemna dos mesos superior a la inicial.

El fiscal manté la pena d'un any de presó per a l'exsecretària del PP a l'Ajuntament Mari Carmen García Fuster per un delicte de suborn. L'acusació popular, que exerceix Compromís, s'ha adherit a les peticions del ministeri públic, mentre que les defenses han demanat l'absolució per als seus representats i, subsidiàriament, que s'apliquen dilacions indegudes molt qualificades.

El cas va arrancar amb l'orde de processament als 49 acusats, inclòs el PP com a persona jurídica, així com regidors i assessors del grup municipal del PP en l'època de Barberá com a alcaldessa. Se'ls acusava de col·laborar en el blanqueig de 50.000 euros de procedència presumptament il·lícita, que s'invertiren en les eleccions municipals de 2015, amb ingressos personals de mil euros en un compte opac, un mètode conegut com el "barrufeig". No obstant això, el procediment es va arxivar i la causa va deixar només quatre persones investigades. 

El fiscal demana investigar per fals testimoni l'exassessor de Grau

El fiscal ha elevat a definitives les conclusions, amb lleugeres variacions sobre l'escrit de qualificació inicial. Suprimeix el delicte de blanqueig perquè l'Audiència de València ha arxivat el de fraccionament, però manté l'acusació del delicte de malversació continuat per a Grau, Salinas i Santón, a banda d'afegir-los el de falsedat documental. A Grau i Fuster els acusa també de suborn.

El representant del ministeri públic considera que s'ha acreditat el pagament per treballs que no es feren, a fi de justificar el presumpte finançament il·legal de les campanyes sota sospita. Ho considera una prova del delicte de falsedat i la "base de la malversació". Alhora, ha introduït l'atenuant per dilacions indegudes, ja que la causa es va veure afectada per una pròrroga i no es van practicar diligències fins a 2021, cinc anys després del seu començament.

D'altra banda, ha reclamat que s'investigue per fals testimoni l'exassessor de Grau, Jesús Gordillo, denunciant clau en la causa, que va donar en el juí una versió totalment diferent de la que va aportar davant la Guàrdia Civil i en la fase d'instrucció.

La Fiscalia i l'acusació popular desenvoluparan l'argumentari dilluns, en l'exposició de les conclusions. Dimarts donaran la rèplica les defenses.

També et pot interessar

stats