Antifrau desmenteix els casos d'assetjament i expedienta dues empleades: "Tal vegada l'objectiu era destruir l'agència"

Joan Llinares assegura tindre proves del fet que dues empleades, defensades per l'exsíndic del PSPV Manolo Mata, van traure informació confidencial de l'agència

El director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares
El director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares / À Punt NTC

La investigació interna no ha acreditat cap cas d'assetjament sexual en l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció, però sí presumptes maniobres per a desprestigiar la institució. En una compareixença parlamentària a petició del PP, el director, Joan Llinares, ha advertit que "no hi ha testimonis concrets ni fets que posen de manifest l'existència" d'aquestes accions, les quals va desvelar l'enquesta de diagnòstic prèvia al pla d'igualtat de l'entitat. No obstant això, el procés intern ha conclòs amb l'expedient disciplinari a dues treballadores, una d'elles delegada sindical, a qui s'acusa d'haver tret informació confidencial. L'Agència les ha suspeses d'ocupació i sou per sis mesos, si bé una de les ordres l'ha rebutjada el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Joan Llinares assegura que s'han obtingut proves "sense accedir als correus dels treballadors" del fet que es va traure contingut intern del sistema de l'agència", que continua investigant per a delimitar fins a on ha arribat l'extracció de dades, si hi ha més involucrats i quin contingut". "Vostés valoraran per què passa això, des del meu punt de vista està relacionat amb el treball que realitza l'agència", ha afirmat Llinares que arribat a raonar que "tal vegada l'objectiu era destruir l'agència". L'advocat de les sancionades és l'exsíndic del PSPV Manolo Mata.

La controvèrsia es remunta a primers de 2023, quan es preparava el primer pla d'igualtat de l'entitat i l'enquesta anònima de diagnòstic va revelar que dues empleades manifestaven tindre constàncies de dos presumptes casos d'assetjament sexual, que no van tardar a estar en primera pàgina dels mitjans de comunicació.

L'agència va activar el protocol antiassetjament i una investigació interna, a través del qual al setembre es van citar responsables d'àrea. Ja a l'octubre, segons ha detallat Llinares, van rebre un escrit anònim en què una persona assumia una de les denúncies, però matisava que havia fet "acudits o comentaris desagradables de forma continuada" i no "cap cas d'assetjament sexual denunciable".

Encreuament d'acusacions i una comissió en flames

Les afirmacions de Llinares han encés la comissió parlamentària. El diputat del PP Fernando Pastor, ha qualificat el PSPV de ser "una banda de baixa estofa", si les "acusacions són certes" i s'ha reiterat en les seues paraules, malgrat reiterades peticions perquè les retirarà. Finalment, el president de la comissió, el socialista Toni Gaspar ha ordenat llevar l'afirmació del diari de sessions per atemptar contra l'honor d'un grup parlamentari.

El portaveu del PSPV José Muñoz, ha qüestionat la investigació interna, recordant que el TSJCV ha tombat una de les suspensions de treball i sou, així com les afirmacions de Llinares per generar "dubtes injustos per als sindicats, l'advocat, i els partits polítics". "Al final, d'un inici amb dues denúncies anònimes d'assetjament el que acaba passant és dues empleades són sancionades. Alguna cosa està fallant", ha raonat.

Llinares ha acabat defensat la utilitat de l'Agència Antifrau de les valoracions de Teresa Ramírez (Vox), que veu l'entitat com una despesa "innecessària" que duplica la tasca de la Fiscalia. "De cada euro que costem, en recuperem tres (...) Els fiscals ens diuen que tant de bo haguérem existit abans, perquè les nostres proves pericials porten a bon port els casos. No hi ha cap duplicitat, fins i tot formem els fiscals", l'ha respost.

També et pot interessar

stats