El PSOE tanca acords amb Junts i ERC i amarra la presidència del Congrés per a la socialista Armengol
El sí dels independentistes dona al PSOE 178 vots per a avançar el PP a canvi d'acceptar comissions d'investigació sobre Pegasus i els atemptats del 17A, usar el català a l'hemicicle i "desjudicialitzar" el procés
El PSOE s'ha assegurat aquest dijous la presidència del Congrés gràcies a dos acords que ha tancat amb els dos partits independentistes catalans, Esquerra Republicana (ERC) i Junts. Ambdues enteses, que comporten el vot favorable a l'aspirant socialista per a liderar la mesa, Francina Armengol, s'han donat a conéixer a primera hora del matí, poc abans que comence la sessió constitutiva del Congrés i del Senat per a donar el tret d'eixida oficial a la XV legislatura.
Primer ha sigut l'executiva de Junts per Catalunya, el partit de l'expresident català Carles Puigdemont, qui ha avançat que havia tancat un principi d'acord amb el PSOE per a facilitar que Francina Armengol, siga la nova presidenta del Congrés. L'anunci l'han donat a conéixer fonts de la formació independentista mateixa, reunida des de primera hora d'aquest dijous per a decidir quin seria el sentit del vot en la composició de la mesa del parlament espanyol, l'òrgan que el governa. El secretari general de Junts, Jordi Turull, l'ha traslladat a la cúpula del partit durant la trobada telemàtica. El pacte contempla impulsar l'ús del català al Congrés, reactivar la comissió d'investigació sobre les "clavegueres" de l'Estat i crear una nova comissió d'investigació sobre els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17A, que aquest dijous commemoren el sisé aniversari.
La cambra baixa encara aquest dijous la sessió constitutiva, en què han de decidir-se els nou llocs de la mesa. Tots els ulls estan posats en la presidència, per la qual pugnen, a més de l'aspirant socialista, la popular Cuca Gamarra. El sí de Junts a Armengol deixa sense opcions la número dos del PP perquè tot apunta que el bloc d'esquerres aconseguirà 178 vots, dos per damunt de la majoria absoluta, ara que ha aconseguit sumar els independentistes catalans. Compten també amb el suport de la resta de socis de la investidura del govern bipartit PSOE - Unides Podem en la legislatura passada, entre els quals estan ERC i el Partit Nacionalista Basc.
ERC ja ha confirmat que farà costat a Armengol després d'haver tancat un altre pacte amb els socialistes pel qual es permetrà l'ús de les llengües cooficials en les sessions del parlament espanyol. Ho ha anunciat en una roda de premsa el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, que ha aclarit que aquest acord no suposa un suport explícit a una investidura de Pedro Sánchez. "Això és un altre procés, una altra negociació, un altre acord", ha puntualitzat. A més de permetre usar el català a la cambra, els socialistes s'han compromés a acceptar una comissió d'investigació sobre Pegasus, el cas d'espionatge a polítics independentistes durant el mandat del PSOE, i a continuar avançant per tots els camins possibles per al que ERC anomena "desjudicialitzar" el "conflicte polític" derivat del referèndum il·legal d'octubre de 2017.
Incertesa fins a l'últim moment
La negociació amb Junts, la més complicada de les dues per als socialistes, ha sigut contrarellotge i la incertesa sobre la que és ja la primera votació clau de la legislatura s'ha mantingut quasi fins a l'últim minut. En un hemicicle amb els blocs tan ajustats i sense majories clares, els acords per a conformar la mesa són un assaig general del que podrà ocórrer en una hipotètica sessió d'investidura per a designar el pròxim president del govern espanyol.
La vespra a l'acord anunciat entre els catalans i el PSOE, Puigdemont, que no exerceix cap càrrec en el partit, però que ostenta la condició d'ideòleg i líder, havia exigit “fets comprovables” per a prestar el suport dels set diputats que tenen a la cambra baixa.