El ple del Congrés ha rebutjat els objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic

Junts havia anticipat poc abans el seu vot en contra

Sánchez rep a la diputada de Junts, Miriam Nogueras
Pedro Sánchez amb la diputada de Junts, Miriam Nogueras (arxiu) / Eduardo Parra
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 de juliol 2024 - 19:59 Actualitzat: 23 de juliol 2024 - 21:59

El ple del Congrés ha rebutjat este dimarts els objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic per al conjunt de les administracions, amb 178 vots en contra, 171 a favor i cap abstenció.

Poc abans de la votació, el portaveu adjunt de Junts al Congrés, Josep Maria Cruset, havia anunciat el vot en contra dels objectius d'estabilitat pressupostària i de deute públic per al conjunt de les administracions. En conseqüència, era clar que s'anava a tombar la senda plantejada pel govern i que es complicarà la tramitació dins del termini i en la forma corresponent dels pressupostos generals de l'Estat del 2025. "Hui votarem en contra d'este primer tràmit dels pressupostos generals de l'Estat, que són els objectius d'estabilitat pressupostària", ha avançat Cruset en declaracions a la premsa mentre es desenvolupa el debat dins de la cambra baixa.

Cruset, en declaracions als mitjans al pati del Congrés, ha justificat el rebuig per la baixa execució de pressupostos anteriors a Catalunya i ha explicat que l'executiu no podrà comptar amb els set vots de Junts per a la tramitació dels pressupostos fins que la situació es revertisca.

El rebuig complica el calendari pressupostari, ja que obligarà a aprovar una nova senda en Consell de Ministres per a la seua posterior remissió al Congrés i, si resulta aprovada, al Senat. En cas de ser rebutjada per la cambra alta, haurà de tornar al Congrés perquè alce el veto.

Montero diu que els tornaran a presentar

En acabar la sessió, la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha admés que no sabia que Junts, un dels seus socis d'investidura, anava a votar en contra dels objectius d'estabilitat en el Congrés. Esta iniciativa no ha tirat avant pel no de la formació independentista, però també del PP i Vox. No obstant això, Montero ha assegurat que els tornaran a presentar.

També et pot interessar

stats