Els trenta anuncis de Mazón en el debat de política general
El president de la Generalitat exposa a les Corts les prioritats de l'acció del govern autonòmic per als pròxims mesos amb noves lleis d'ordenació del territori, horta i costes, més deduccions per fill i la licitació de 1.500 pisos de protecció oficial
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destinat la part final del discurs en el debat de política general de la Comunitat Valenciana este dimecres a les Corts a llançar una pluja d'anuncis que marcaran l'acció del seu executiu els pròxims mesos. Són les següents:
- Llei per a blindar l'educació gratuïta de 0 a 3 anys.
- Nou decret d'atenció primària i comunitària per a reordenar i modernitzar este servei sanitari de manera que es garanteix l'equitat, l'accessibilitat i la capacitat de resolució dels problemes assistencials.
- Reobertura dels Centres d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU) d'Alacant i Castelló a l'octubre, amb una dotació de dos milions d'euros i un augment de les places de les 109 actuals a 153.
- Creació d'un "anell radiològic" per a agilitzar la lectura de les proves entre departaments, desenvolupant una xarxa virtual d'informes per a afavorir la interoperabilitat de tots els professionals dels centres sanitaris valencians.
- En salut mental, licitació de díhuit hospitals de dia amb 450 places i díhuit centres més específics per a població infantil i juvenil. Conformaran la "columna vertebral" del nou Pla de Salut Mental que es completa amb les 22 unitats de detecció precoç habilitades en els centres educatius valencians.
- Posada en marxa dels primers tres centres d'atenció integral a víctimes de violència sexual integral de la Comunitat Valenciana, un en cada capital de província, que estaran oberts 24 hores i els 365 dies de l'any.
- Llei del voluntariat
- Llei del tercer sector
- Pla Viu: licitació de la primera remesa de més de 1.500 pisos protegits abans del 31 de desembre, que es construiran sobre sòl públic cedit pels ajuntaments adherits.
- Augment de les deduccions fiscals per naixements o adopcions, que duplicaran o fins i tot triplicaran les vigents i podran passar, per tant, de 300 a 600 en cas del segon fill i a 900 en cas del tercer i successius. Podran beneficiar-se d'estes rebaixes les rendes inferiors a 30.000 euros (en declaració individual) o a 47.000 (en les conjuntes), i s'estendran també a les famílies d'acollida.
- Congelació del rebut del cànon de l'aigua per al 2025.
- Pla d'inversions per valor de noranta milions d'euros per a garantir la qualitat de les aigües residuals, les infraestructures necessàries i l'ús eficient de l'aigua amb la participació de les tres diputacions provincials. Els ajuntaments de València, Castelló i Benidorm s'hi sumaran amb actuacions de 10 i 14,5 milions d'euros, respectivament.
- Rebaixa en un 60% de l'impost de transmissions patrimonials de les propietats agrícoles, que passarà del 10% al 4% per a fomentar el relleu generacional i l'activitat agrària.
- Nova llei de l'horta, amb incentius i avantatges per a fer estos espais rendibles i sostenibles.
- Exempció de les taxes portuàries de la Generalitat als vaixells de pesca a la Comunitat Valenciana a partir de l'1 de gener.
- Nova llei de costes de la Comunitat Valenciana, ajustada a la realitat i que compatibilitze "al màxim" la protecció ambiental i els usos econòmics del litoral.
- Declaració d'un nou parc natural a la serra d'Escalona d'Oriola
- Posada en marxa d'una nova estratègia per a lluitar contra el despoblament, amb una dotació de deu milions d'euros per a crear un pla d'ocupació dirigit als municipis de menys de 2.000 habitants.
- Bonificació específica del 50% de l'impost corresponent als actes jurídics documentats associats als projectes d'interés autonòmic.
- Pla estratègic per a l'aeroport de Castelló per a arribar al mig milió de passatgers anuals.
- Creació de l'"IVACE+I Industrial Àrea HUB", dedicat exclusivament al desenvolupament de sòl industrial dins de la Comunitat Valenciana. S'elaborarà un pla d'impuls de sòl industrial que, mitjançant col·laboració publicoprivada i el concurs de l'Institut Cartogràfic Valencià, "ordenarà les noves ubicacions dels terrenys industrials assequibles i atractives per al teixit productiu".
- Pla estratègic aeroespacial de la Comunitat Valenciana.
- Nova llei d'ordenació del territori que facilite la construcció de més habitatges, crear més indústria i dinamitzar l'activitat econòmica.
- Imserso valencià: creació d'un programa de vacances anomenat Viatja+65 dirigit als majors d'esta edat per a fomentar la demanda turística interna a la Comunitat Valenciana en temporada baixa.
- Decret sobre bous al carrer per a millorar la seguretat en els actes taurins, el benestar animal i reduir la burocràcia.
- Pla estratègic d'indústries culturals per a la Comunitat Valenciana
- Pla de rehabilitació del patrimoni cultural que contempla un augment progressiu de les ajudes destinades a la rehabilitació dels béns d'interés cultural i els béns de rellevància local.
- Nou decret de convivència educativa per a reforçar l'autoritat del professorat a les aules.
- Creació d'una nova seu de l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe) a Alacant per a impartir cursos bàsics de formació.
- Decret per a la concessió directa d'ajudes de fins a 18.000 euros per a les persones afectades per l'accident de tren de Begís, del 16 d'agost del 2022.