Mazón mostra el seu respecte en les exigències de responsabilitat de les víctimes de la dana: “És important escoltar-les"
Al cap del Consell l’han rebut amb aplaudiments en una barriada vulnerable d'Alacant i ha lamentat que dijous un grup "posara en perill" la seguretat de la Magdalena a Castelló de la Plana
Aplaudiments i crits de "president" han rebut este divendres el president de la Generalitat en la visita a les obres de rehabilitació de la barriada Miguel Hernández, una de les més vulnerables d'Alacant. "Els alacantins estem amb tu", li ha amollat un dels veïns abans d'abraçar-lo. El Consell està rehabilitant vint habitatges del barri i invertirà 3,8 milions per a reparar díhuit edificis i sis locals comercials.
Les lloes i aplaudiments contrasten amb els crits i les peticions de dimissió que 24 hores abans va rebre el cap del Consell a les festes de la Magdalena de Castelló de la Plana, que van motivar la suspensió de la visita a la gaiata guanyadora per motius de seguretat.
Mazón s'ha pronunciat a Alacant sobre l'episodi. "Em va produir una tristesa enorme. Alguns es creuen que les festes són seues", ha dit el cap del Consell. El president ha minimitzat l'abast de les crítiques, que circumscriu al "grup autonomenat la Cosa Nostra" —un conegut col·lectiu antifeixista de la ciutat—, al qual acusa de posar en risc la seguretat dels festers.
El cap del Consell, que va catalogar de "fugitiu" el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per marxar de Paiporta després de ser escridassat i rebre un colp de pala a l'esquena, assegura que va decidir interrompre l'agenda a la Magdalena per motius de seguretat, per a protegir els festers i perquè hi havia "xiquetes tremolant" en previsió "que les circumstàncies es posaren més agressives". "Tot i que pensen que han guanyat una batalla, jo no estic en eixa batalla. En cap moment posar en risc els festers", ha dit.
Comprensiu amb les peticions de dimissió de les víctimes
Quan li han preguntat per la petició de dimissió que li van traslladar anit familiars de víctimes a través de l'associació SOS Desapareguts, ha respost amb agraïments a les víctimes i mostrant-se comprensiu amb les "legítimes maneres que tenen de traslladar-nos el dolor, la frustració i l'exigència de responsabilitats", que segons ha dit és "a totes les administracions".
Considera que va ser una reunió "positiva per a escoltar, rebre i replegar" el seu dolor i frustració, però ha declinat pronunciar-se sobre la petició de l'associació de comparéixer com a testimoni per voluntat pròpia en la causa penal pel respecte al procés judicial obert.
"Ens vam tornar a posar a la seua disposició per a continuar-los rebent individualitzadament en el format que desitgen: discret, pròxim i íntim. El Palau de la Generalitat continuarà obert", ha manifestat. Mazón considera que amb estes trobades "complim amb la nostra obligació [cap a les víctimes] de la manera més delicada, propera i comprensiva possible"
"Fa temps que rebem víctimes"
El 20 de març, a punt de complir-se cinc mesos de la dana, va transcendir la primera reunió coneguda del president amb víctimes de la barrancada. Mazón assegura que "fa temps" que rep persones afectades i ha demanat als mitjans de comunicació que respecten la "intimitat" d'estes reunions.
"Fa temps que les rebem, a totes les que han volgut tindre un contacte directe, no sols amb mi, sinó amb altres alt càrrecs com consellers i directors generals" ha afirmat el president. Assegura que la Generalitat està atenent les seues "queixes i necessitats", i "els recorda que l'administració treballa per a donar-los un tracte millor, ajudar-los amb la paperassa, aportar-los atenció personalitzada o donar-los consell jurídic".
El cap de l'executiu valencià ha aprofitat la referència a les víctimes per a insistir en els atacs a l'executiu espanyol, posant en dubte les ajudes estatals a les víctimes de la dana. Vol saber si el fet de cobrar-les implicarà "pagar impostos" en la declaració de l'any que ve. "Només la sospita seria immoral" ha advertit Mazón.