La nova llei de ciència reduirà la precarietat laboral en el sector?
Parlem amb José Vicente Torres, un jove científic que acaba de tornar del Regne Unit, que opina d'algunes de les claus de la nova llei
El Congrés ha donat llum verda a la nova llei de la ciència. Finalment ha quedat rebutjada una esmena que havia introduït el PP quan la norma va passar pel Senat. D'aquesta manera, els contractes dels investigadors només podran ser temporals si estan estrictament vinculats al programa de recuperació de la Unió Europea.
Perquè reduir la temporalitat laboral és un dels objectius de la nova norma. José Vicente Torres, un jove científic que acaba de tornar del Regne Unit, ho té clar: “És una cosa totalment normal. Si fa cinc anys o més que estàs en una faena, t’han de fer fix. No es pot fer una depreciació en ciència".
La norma estableix un augment del pressupost públic per a la ciència fins a l'1,25% del PIB en els pròxims set anys. Actualment, la xifra és un 0,58%. “Tots els països del món en què volem reflectir-nos estan arribant al 2% en matèria de ciència".
Una altra clau és la simplificació de la càrrega burocràtica. "Hem de fer una paperassa que no té sentit i l’únic que fa és complicar-nos les coses".
La llei també reconeix les diferents faenes que es fan en un laboratori i això pot ajudar a consolidar grups d'investigació més potents. “Aquesta llei sí que preveu altres figures de suport, com per exemple els tècnics", assegura Torres.
Una llei que arriba per a consolidar els drets del personal científic.