Aquests són els principals punts de la proposta d’acord de Mazón als grups polítics

El Consell vol posar en marxa un grup de treball perquè es prioritzen les inversions a la Comunitat Valenciana en els PGE i la creació d’una taula de l’aigua

Mazón es reuneix amb els representants de Vox, Ana Vega i Joaquín Alés
Mazón es reuneix amb els representants de Vox, Ana Vega i Joaquín Alés / Ana Escobar (Efe)

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha iniciat aquest dimecres la ronda de contactes amb els grups polítics amb representació parlamentària amb l’objectiu d’arribar a acords sobre l’agenda valenciana. Segons ha pogut saber À Punt Notícies, entre els punts en els quals busca arribar a un consens figuren la creació d’un grup de treball amb les Corts Generals perquè es prioritzen les inversions a la Comunitat Valenciana en els pressupostos generals de l'Estat i la formació d’una taula de l’aigua. 

Una vegada s’han constituït els governs locals, provincials, autonòmic i estatal, des del govern valencià asseguren que ja és el moment de concretar, mitjançant acords, quins són assumptes més rellevants per al territori. Així, el cap del Consell ha traslladat als representants dels partits que, en l’àmbit estatal, les prioritats són els PGE, la reforma del model de finançament autonòmic i l’ampliació del port de València. Per això, proposen la creació d’un grup de treball amb representants autonòmics i del Congrés i Senat perquè es prioritzen les inversions a la Comunitat Valenciana en els comptes de l’any vinent. Aquesta iniciativa hauria de ser ratificada per una comissió mixta Corts-Consell. 

La mateixa comissió haurà de donar el vistiplau a una postura comuna sobre la reforma del model de finançament autonòmic i l’aprovació “immediata” de l’ampliació nord del port de València per part del govern espanyol. 

En clau valenciana, el Consell vol obrir en el si de les Corts el procés per a la renovació dels òrgans estatutaris. A més, també proposa crear una taula de l’aigua que busca donar solucions davant d'un problema de falta de garanties en el subministrament d’un bé bàsic. Aquest fòrum de participació s’encarregarà “d’articular” els recursos hídrics i recollir les demandes de la patronal i organitzacions socials i mediambientals. 

La taula de l'aigua es planteja com un organisme consultiu sense personalitat jurídica pròpia que assessorarà el Consell en matèria de recursos hídrics. En aquest fòrum estaran representats el govern espanyol, la Conselleria de Medi Ambient, les universitats públiques valencianes, les organitzacions agràries i els organismes hídrics, entre altres.

Vox està disposat a arribar a acords, mentre que PSPV i Compromís es desmarquen

Davant de la trobada d’aquest dimecres, només el soci de govern, Vox, s’ha compromés estudiar en profunditat els acords de Mazón i treballar en ells des del Consell i el parlament valencià. La síndica Ana Vega ha garantit que faran costat al president en els "temes capitals" com l'aigua i ha valorat com a un "pas important" la intenció d'arribar a acords: "Si tiren avant, hi participarem".

Pel que fa al PSPV ha descartat arribar a cap pacte fins que el PP deixe de ser “ostatge” de Vox, mentre que Compromís no ha volgut reunir-se amb Mazón per considerar que no hi ha unitat en el Consell.

També et pot interessar

stats