Aragonès demana a Sánchez "valentia" per a un referèndum si vol garantir l'estabilitat

El president de la Generalitat de Catalunya afirma que es tracta d'una "oportunitat històrica" per a resoldre el conflicte català i que és la "millor manera" de garantir l'estabilitat de l'executiu espanyol

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonés, en una imatge d'arxiu
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu / Daniel González (Efe)

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha demanat al president del govern, Pedro Sánchez, que siga "valent" per a acordar un referèndum, ja que és una "oportunitat històrica" per a resoldre el conflicte català. Ha afegit també que és la "millor manera" de garantir l'estabilitat de l'executiu espanyol.

En un article publicat aquest dimarts en el Financial Times, Aragonès ha recordat que els vots dels catalans han sigut "crucials" per a evitar un govern a Espanya que "involucre l'extrema dreta", però també ho han sigut per a "forçar l'inici d'una nova relació entre Catalunya i Espanya".

En eixe sentit, ha celebrat l'acord per a la llei d'amnistia, que és "enterament legal i coherent amb l'estat de dret espanyol i europeu". També ha considerat que "aquesta nova era d'apoderament democràtic" després de la investidura de Sánchez ha de permetre "acordar com i quan Catalunya votarà sobre el seu futur".

Estem davant una oportunitat històrica. Sánchez ha de ser valent i demostrar que realment vol resoldre el conflicte de sobirania amb Catalunya. Resoldre-ho com ho van fer el Regne Unit i Escòcia, o com ho van fer el Canadà i el Quebec.

"Estem davant una oportunitat històrica. Sánchez ha de ser valent i demostrar que, més enllà de paraules conciliadores, realment vol resoldre el conflicte de sobirania amb Catalunya. Resoldre-ho com ho van fer el Regne Unit i Escòcia, o com ho van fer el Canadà i el Quebec", ha plantejat el dirigent català.

Aragonès ha assegurat que "Catalunya està preparada per a guanyar o perdre en un referèndum", però el que no pot demanar el govern central és que "renuncie" als seus "drets nacionals".

"Apreciem els primers passos", ha apuntat el president, "però la voluntat de negociar no pot estar subjecta a interessos partidistes a curt termini per a assegurar la investidura del president o la continuïtat del govern. Sánchez haurà de complir els seus compromisos i ens assegurarem que ho faça. Som responsables, però també exigents".

Al seu parer, "Catalunya no demana res extraordinari" ni està reclamant "res que implique un atac a cap altra nació del món, i molt menys a Espanya". El president català ha matisat que la Generalitat desitja "mantindre relacions excel·lents de veïnatge dins de la UE". "Simplement volem tindre l'oportunitat de decidir el nostre futur", ha afegit.

També et pot interessar

stats