Les entitats independentistes demanen "independència, autodeterminació, amnistia" en el sisé aniversari de l'1-O

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont ha reclamat que aquesta data determine l'acció política

Acte unitari de les entitats independentistes organitzat aquest dissabte de vesprada a la plaça de Catalunya de Barcelona
Acte unitari de les entitats independentistes organitzat aquest dissabte de vesprada a la plaça de Catalunya de Barcelona / Kike Rincón (Europa Press)

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha demanat aquest diumenge "unitat" a l'independentisme per a fer realitat un nou referèndum el resultat del qual siga "respectat i implementat".

Així ho ha manifestat en una declaració institucional amb motiu del sisé aniversari de l'1 d’Octubre des de Fonollosa (Barcelona), municipi en el qual la Guàrdia Civil va actuar per a evitar la votació. El president català ha remarcat que buscarà "el punt de trobada que hem de ser capaços de construir" des de la plaça que rep el nom de la data i davant un mural amb una de les urnes que es van fer servir. 

Aragonès ha assenyalat que l'amnistia és necessària per a "culminar la fi de la repressió i per a acabar amb la persecució de l'independentisme", però ha emfasitzat que, per ella sola, no resol el conflicte polític.

En aquesta línia, l’expresident de la Generalitat de Catalunya i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, ha lamentat, a través de les xarxes socials, la desunió actual de l'independentisme, alhora que ha celebrat la “victòria” de l’1 d’Octubre. De vesprada, i en qualitat de president del Consell de la República Catalana, ha sigut l'encarregat de tancar l'acte unitari organitzat per entitats independentistes a la barcelonina plaça de Catalunya. El lema escollit ha sigut "Defensem l'1 d'Octubre: independència, autodeterminació, amnistia".

Durant la seua intervenció telemàtica, el juntaire ha reivindicat que l'esperit de l'1 d'Octubre "ha de ser el nervi que determini l’acció política que construeix la nació, salva la llengua i ens encamina al reconeixement internacional".

Pel que fa al president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha defés, també a les xarxes, “el llegat i la presència” del referèndum d’independència, que ha titllat de “gesta democràtica”. 

Des de la CUP, la tercera força independentista al Parlament català, han recordat com es va viure la votació a diversos punts del país i han remarcat: “Ho tornarem a fer”. 

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, ha exigit al govern de Catalunya que convoque eleccions "si no s'atreveix a fer" la independència en cas que el Congrés aprove una llei d'amnistia. 

Marxes reivindicatives

Grups de manifestants han tallat aquest matí diverses carreteres en els accessos a Barcelona, així com alguna de les principals artèries de la capital catalana, en una marxa convocada pels Comités de Defensa de la República (CDR) i altres plataformes independentistes.

Aquest és el primer dels actes convocats amb motiu del sisé aniversari del referèndum unilateral d'independència, una marxa que ha finalitzat a l'antiga presó Model de Barcelona, com a símbol de la "repressió" al moviment independentista.

En aquest espai es presentarà públicament una campanya de suport als membres de CDR processats per l'Audiència Nacional, acusats de planificar sabotatges amb explosius en edificis i infraestructures estatals, en l'anomenada Operació Judes.

Aquesta vesprada les mateixes entitats han convocat una concentració davant la caserna de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona.

Negociacions, amnistia i referèndum

Després de la investidura fallida d’Alberto Núñez Feijóo com a president del govern d’Espanya, i amb la previsible designació de Pedro Sánchez com a nou candidat pel rei Felip VI, les negociacions de PSOE i Sumar amb ERC i Junts s’han intensificat. 

En resposta a la resolució pactada aquest divendres per ERC i Junts al Parlament de Catalunya per a condicionar la investidura a avanços cap a un referèndum, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha reconegut aquest dissabte “malestar”, però ha assegurat que continuen sent optimistes i que es deixaran la pell en la negociació.

El PSOE i el PSC, per la seua banda, ja van avisar dijous en un comunicat conjunt que “no hi ha avanç possible” per aquest camí i han reiterat “la voluntat d'apostar pel diàleg, sempre dins de la Constitució”.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el secretari general del PSPV, Ximo Puig, en un acte celebrat aquest diumenge amb la militància socialista a la Jana (Baix Maestrat). Puig ha posat l'accent en el fet que "la societat catalana ha dit clarament que vol avançar en convivència, i per això ha donat el màxim suport al Partit Socialista".

Des del Partit Popular, el coordinador general Elías Bendodo, ha demanat a Sánchez que aclarisca a la ciutadania espanyola quins són els detalls tècnics sobre l'amnistia "que està negociant" amb els independentistes i "de quina forma s'encaixarà" un referèndum d'autodeterminació en la Constitució.

També et pot interessar

stats