Arcadi España: "El problema del finançament ja no és una qüestió tècnica. És d'empatia i bloqueig institucional"

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic creu que la virulència de l'oposició del PP de Feijóo tanca la porta al consens estatal per a l'acord sobre el finançament i posa en risc la unitat política valenciana

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic Arcadi Espanya, a les instal·lacions d'À Punt a Burjassot / À Punt NTC

La reforma del model de finançament autonòmic "té mala pinta". Almenys a curt termini. Per la situació política i el plus de conflictivitat inherent a la proximitat de les campanyes electorals. Així ho creu el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, segons ha manifestat en Les notícies del matí, que l'ha entrevistat amb motiu de l'aprovació dels huitens pressupostos del Consell, dijous passat. "El problema que tenim sobre el finançament ja no és una qüestió tècnica. El debat tècnic està superat i hi ha un consens que permetria una solució raonable. El que ara tenim és un problema d'empatia i de bloqueig institucional. Si el líder del principal partit de l'oposició diu que no pactarà res amb el govern espanyol, és evident que bloqueja i tanca la porta a qualsevol reforma que requerisca un consens ampli, com la del finançament", ha lamentat en els micròfons d'À Punt.

Amb tot, Espanya destaca que hi ha avanços i marca diferències respecte de la situació, quan governaven els populars. En la seua opinió, l'executiu de Pedro Sánchez té "una sensibilitat diferent", el Ministeri d'Hisenda ha proposat un model "que pel bloqueig no avança" i està donant una liquiditat "sense precedents" en contrast amb l'etapa del PP a la Moncloa quan, segons ha recordat, la falta d'aportacions va derivar en impagaments i retallades. Ara, amb "el finançament i la liquiditat extra" del govern espanyol, s'ha aconseguit situar la despesa en la mitjana autonòmica, si bé, a canvi de continuar incrementant el deute amb el govern espanyol. La factura, ha recordat, és de 600 milions d'euros anuals, que hem de pagar en concepte d'interessos.

Hi ha temptacions per a trencar la unitat d'acció política en la reforma del model de finançament

Ara mateix, allò que més preocupa al conseller és la possibilitat que es trenque la unitat d'acció, política i social a la Comunitat Valenciana per a reivindicar una reforma del model de finançament més justa. "Hi ha temptacions", ha advertit España, que veu en la tensió política dels últims dies dies senyals que li fan témer una estratègia de "traure rendiments a curt termini", en referència a l'oposició.

Menys preocupat s'ha mostrat per les crítiques dels socis del Botànic per l'impuls o la votació d'iniciatives diferents de la posició de Compromís i Unides Podem, que han alçat crítiques de "deslleialtat", cas de la bonificació de l'impost de successions a les empreses familiars i l’esmena del PP i Ciutadans sobre els bous al carrer, a què el PSPV va donar suport. España emmarca les "desavinences" en la normalitat, i destaca l'acord global, més enllà d'aquestes diferències.

La transversalitat de Ximo Puig és una basa per a reeditar el govern de la Generalitat

Amb els socis del Botànic haurà de tornar a comptar el PSPV si vol continuar al govern de la Generalitat, si es compleixen les profecies del CIS. España descarta l'avançament electoral, competència del president de la Generalitat, perquè assegura que el Consell no està en "qüestions tàctiques, que són legítimes, però no prioritàries en el moment actual", condicionat per l'impacte de la inflació en les famílies. I trau pit pel capital que, en la seua opinió, aporta la "transversalitat" de Ximo Puig, que "ha governat per a tots, l'hagen votat o no", i ha aconsegit que "molts valencians valoren la seua tasca per damunt de la seua tendència ideològica", la qual cosa "és una basa per a reeditar el govern de la Generalitat". Del principal rival, el PP, veu amb disgust "que no tinga un projecte polític" i el fet d'haver-se sumat a la retòrica del desastre. "Les declaracions em recorden massa el passat i Madrid, on agrada jugar en el terreny de joc de la crispació i la fractura", ha dit.

Assut és un cas del passat, que ve del PP

Les noves revelacions sobre el cas Assut, que apunten al presumpte finançament il·legal de les campanyes de les socialistes Carmen Alborch i María Teresa Fernández de la Vega el 2007 i 2008 també preocupen a España, si bé ha marcat diferències amb actual l'equip del PSPV. "És un cas del passat i és un cas que ve del PP", ha advertit el conseller, en referència a l'inici de la investigació, que va destapar un presumpte cas d'adjudicacions a l'Ajuntament de València en l'època de Rita Barberá. El conseller socialista ha recordat que les persones assenyalades [entre les quals hi ha l'extresorer Pepe Cataluña, l'advocat José Luis Vera o l'exsíndic Manolo Mata] ja no ostenten càrrecs en el partit. I pel que fa a les responsabilitats polítiques o a l'activació d'una comissió d'investigació a les Corts, com han reclamat els populars, ha assegurat que els socialistes valencians prendran mesures "si una decisió judicial, no un informe" indica que algú ha fet alguna malament.

Ningú no diu que no calga posar plaques solars a les teulades, però no ens proporcionaran l'energia suficient

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic també s'ha pronunciat sobre la implantació de les renovables, un objectiu que assegura que el PSPV comparteix sense fissures amb els socis del Botànic, tot i les polèmiques sobre els detalls de com ha de ser el desplegament de les noves instal·lacions. España insta a acceptar que "canviaran alguns aspectes del nostre paisatge" —amb relació a l'impacte paisatgístic d'algunes plantes projectades— i assegura que es compensarà els municipis afectats. "Hem de ser conscients de l'energia que consumim i la que volem consumir. Ningú no diu que no siga necessari posar plaques solars a les teulades, però no ens proporcionaran l'energia suficient. I hem de tindre en compte que les instal·lacions fotovoltaiques també necessiten tindre prop un lloc on connectar-se a la xarxa, perquè si està molt lluny hauràs de col·locar una torre, que causarà un altre impacte", ha explicat en referència a algunes de les propostes del pla presentat fa unes setmanes per Compromís.

També et pot interessar

stats