El debat d'investidura de Sánchez se celebrarà aquest dimecres i dijous

Tret que hi haja sorpreses, el socialista traurà la votació amb 179 suports per a revalidar el càrrec com a president del govern espanyol

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, aquest dilluns
La presidenta del Congrés, Francina Armengol, aquest dilluns

El Congrés acollirà el debat d'investidura de Pedro Sánchez el dimecres i dijous 15 i 16 de novembre. Ho ha confirmat aquest dilluns la presidenta de la cambra baixa, Francina Armengol, en compareixença institucional per a informar de manera oficial les dates en què tindrà lloc la votació, vora mes i mig després de l'intent frustrat del popular Alberto Núñez Feijóo. Tret que hi haja alguna sorpresa o un canvi inesperat de postura, l'aspirant socialista arriba a l'hemicicle amb la investidura lligada, després de garantir-se la setmana passada el vot positiu dels independentistes catalans de Junts, els jeltzales del Partit Nacionalista Basc i Coalició Canària.

Armengol ha explicat que Sánchez, que va ser designat pel rei Felip VI quan Feijóo no va ser capaç de superar la votació parlamentària, li ha traslladat que ja està en condicions de sotmetre's al debat. Segons el calendari que ha exposat, el debat començarà el migdia de dimecres amb la intervenció inicial del candidat a la presidència del govern espanyol i posteriorment eixiran al faristol els representants dels grups parlamentaris de major a menor. Les votacions estan previstes per a aquest mateix dijous, encara que no ha precisat l'hora.

Els quasi tres mesos de negociacions i converses discretes que ha dut a terme el PSOE des del mandat de les urnes conegut a finals de juliol li han proporcionat a Sánchez un matalàs de 179 vots, tres per damunt dels que requereix la majoria absoluta necessària en primera votació. Els partits que ja li han confirmat el sí són Sumar —amb qui compartirà executiu—, les formacions catalanes ERC i Junts, els gallecs del BNG, els bascos Bildu i PNB i també Coalició Canària. En contra votaran les dretes de PP i Vox, així com el diputat navarrés d'UPN. L'oposició parlamentària no serà en tot cas suficient per a impedir que el PSOE guanye el debat i Sánchez revalide el càrrec al capdavant de la Moncloa. En acabar la votació, la presidenta del Congrés ha de traslladar-se immediatament al Palau de la Zarzuela per a comunicar a Felip VI que el socialista ha obtingut la confiança de la cambra baixa. Finalment, el divendres 17, Pedro Sánchez prometria el càrrec davant Felip VI al Palau de la Zarzuela i, després de prendre possessió, hauria de decidir la composició del seu nou gabinet com a cap de l'executiu.

En principi només podria haver-hi algun retard en els últims passos en cas que els cinc diputats de Podem, inclosos en el grup parlamentari de Sumar, decidiren abstindre's o rebutjar la investidura en la primera votació. En aquest supòsit, Sánchez tindria 174 sís i hauria d'esperar a una segona votació, 48 hores després (el dissabte 18) en la qual només necessitaria una la majoria simple, és a dir més vots a favor que en contra.

Quan els periodistes en la sala li han preguntat per les protestes que hi ha hagut en els últims dies en diverses ciutats d'Espanya contra la llei d'amnistia, algunes amb incidents violents, Armengol ha defensat el dret de la ciutadania a manifestar-se "siguen quines siguen les seues opinions", però ha lamentat igualment les declaracions de polítics que "més que unir, separen" i que "en comptes d'instar a la concòrdia, fomenten a la crispació i a la divisió".

També et pot interessar

stats