Armengol implantarà l’ús de llengües cooficials al Congrés, però ho sotmet al consens

La nova presidenta del Congrés assegura que vol impulsar la iniciativa “al més ràpidament possible” i amb els requisits tècnics necessaris

Francina Armengol, a l'esquerra, entra al Congrés aquest dijous, quan es va celebrar la sessió constitutiva
Francina Armengol, a l'esquerra, entra al Congrés aquest dijous, quan es va celebrar la sessió constitutiva / Europa Press

Implantar, tan prompte com es puga l'ús de les llengües cooficials al Congrés, però amb el consens de totes les formacions polítiques i els requisits tècnics que suposa aquesta iniciativa. Així s’ha pronunciat Francina Armengol, després de ser elegida presidenta del Congrés, en una entrevista en la cadena Ser.

Armengol ha insistit que el seu "compromís" amb aquest objectiu i s’ha compromés a tirar-lo avant "tan prompte com es puga", però ha recalcat que farà una ronda prèvia amb els grups parlamentaris i que haurà de "mirar amb els serveis tècnics de la Cambra totes les possibilitats per a després prendre-hi la decisió".

Cal recordar que Armengol va afirmar aquest dijous, en el seu primer discurs com a presidenta del Congrés, que permetrà l'ús de les llengües cooficials ―el català, el basc i el gallec―, des del primer moment en les sessions plenàries, en compliment del pacte assolit entre el PSOE i Junts i ERC per a afavorir l'elecció d'Armengol com a presidenta del Congrés.

"Fer el possible i complir aquest objectiu tan prompte com es puga amb diàleg i consens... faré una ronda amb els grups parlamentaris, vull parlar amb tots ells perquè siga una posició de consens i fer complir aquest objectiu amb l'eficiència tècnica que això suposa", ha recalcat després de recordar que tan sols feia, en el moment de les declaracions, 22 hores que era presidenta del Congrés.

Armengol ha insistit que Espanya és un país "amb una riquesa meravellosa, amb identitats i pobles diferents i amb idiomes cooficials. Un país amb diversitats que ens fa grans", i ha incidit que aquesta Espanya "real" ha de traslladar-se al Congrés, com a seu de la sobirania nacional. "I que puguem usar (les llengües cooficials) en el Congrés és un fet de normalitat democràtica", ha assenyalat en referir-se al fet que així ho han de sentir els que "s'estimen una llengua diferent del castellà".

També et pot interessar

stats