Arranca la campanya electoral més oberta

Els partits del pacte del Botànic busquen revalidar el seu govern, mentre l’oposició aspira a desbancar a l'executiu de coalició

Imatge de l'hemicicle valencià buit
Imatge de l'hemicicle valencià buit / Les Corts

La campanya electoral municipal i autonòmica dona el tret d’eixida la matinada de divendres, moment en què els candidats i candidates ja poden demanar el vot de la ciutadania. Tot i això, la precampanya ha sigut intensa, amb una àmplia agenda de primers espases de la política espanyola, que des de fa setmanes visiten pràcticament cada dia diversos punts de la Comunitat Valenciana. I la previsió és que aquest degoteig continue al llarg de les pròximes dues setmanes. Arranca la campanya electoral més oberta.

L’última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), publicada aquest mateix dijous, atorga la victòria al Partit Popular a la Comunitat Valenciana, amb dos punts més que el PSPV, però dona majoria al bloc d’esquerres i permet una tercera edició del pacte del Botànic, que ha governat durant les últimes dues legislatures, encapçalat pel socialista Ximo Puig.

A diferència de bona part dels sondejos difosos en les últimes setmanes, el baròmetre del CIS deixa poques opcions de govern al bloc conservador, ja que Ciutadans desapareixeria i, en el millor escenari, PP i Vox sumarien 48 escons (36 i 12, respectivament), dos menys dels cinquanta necessaris per a la majoria absoluta. En canvi, l’enquesta és més favorable per als partits d’esquerres perquè dona a Unides Podem - Esquerra Unida un 6% dels vots amb la qual cosa aconseguiria entre 2 i 5 escons que, sumats als del PSPV i Compromís podrien arribar als 58 en la forqueta més optimista.

En qualsevol cas, les xifres auguren que una campanya molt oberta, sensació que, a jutjar per la forta presència de líders nacionals que tindrem a la Comunitat Valenciana durant els propers quinze dies. Aquest dijous de matí el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ja ha visitat València i aquest divendres ho fa el de Vox, Santiago Abascal, a la plaça de l'Ajuntament. Així mateix, els ministres Nadia Calviño, Fernando Grande-Marlaska, Diana Morant, Irene Montero, Ione Belarra i Alberto Garzón venen entre dijous i divendres a llançar aquesta campanya electoral decisiva.

L'inici de campanya, de nord a sud

Els sis partits arranquen la campanya en diferents punts de la Comunitat Valenciana. El PSPV ha iniciat la campanya a Mislata (Horta). En concret, ha fet un acte al pati del col·legi públic Gregori Mayans, on ha intervingut el candidat a la presidència de la Generalitat, Ximo Puig, acompanyat per la vicepresidenta Nadia Calviño. Puig ha dit que "Mislata és la imatge hui de la Comunitat Valenciana", en una aposta pel municipalisme i la proximitat. Calviño ha destacat "la capacitat per atraure inversions del candidat" al nostre territori.

En canvi, el Partit Popular ha començat la campanya al centre de València, on ha preparat una intervenció en dos actes: el primer ha sigut aquest matí amb el president del partit Alberto Núñez Feijóo, per a enfortir el relat que el canvi i "la remuntada" comencen a la Comunitat Valenciana; el segon acte ha estat protagonitzat pel president del PPCV i candidat a la presidència de la Generalitat, Carlos Mazón, i s'ha produït aquesta nit amb un sopar de germanor. En les últimes eleccions autonòmiques, el partit va aconseguir el pitjor resultat de la seua història, amb només 19 diputats en el Parlament valencià.

Per la seua banda, Ciutadans ha triat el centre de València per a arrancar la campanya, que ha consistit en una primera apegada de cartells, acompanyada d'un sopar de germanor, després d'una visita a l'Albufera, on han participat la candidata a la presidència autonòmica, Mamen Peris i el candidat a l'alcaldia de València, Fernando Giner. En aquests moments, el seu principal repte és lluitar contra les enquestes, que els deixen fora de les Corts i sense representació. Fa quatre anys obtingueren 18 escons. Des del partit asseguren que a partir del 28 de maig seran decisius a l'hora de conformar govern perquè "els resultats estaran molt ajustats".

Compromís ha donat el tret d'eixida a la campanya electoral a Alacant. Han començat a les 20:00 hores amb una enganxada de cartells virtual seguida d'un sopar de germanor. La coalició valencianista està convençuda que aquesta campanya es decidirà a les comarques del sud, per això han preparat un seguit d'actes no només a Alacant, sinó també a altres punts com ara Elx (Baix Vinalopó). Serà una campanya amb un marcat caràcter municipalista que afronta amb les bones perspectives que els ha donat aquest dijous l'enquesta del CIS que, en el millor escenari, els dona dos escons més dels que tenien en l'última legislatura.

Vox ha iniciat la campanya en un acte a la seu al carrer Navellos de València que ha comptat amb la participació de part de la candidatura autonòmica i també de la municipal a l'Ajuntament de la capital del Túria. El candidat a presidir la Generalitat, Carlos Flores, diu que ix a guanyar el partit, que no es posa sostre i que no renuncia a cap dels 99 diputats de l'hemicicle. Així mateix, es mostra convençut que el seu partit tindrà la clau de la governabilitat de la futura Generalitat. L'acte d'aquest dijous ha sigut breu perquè el partit té totes les mirades posades en el que celebraran demà divendres de vesprada a la plaça de l'Ajuntament de València, on participarà el seu líder estatal, Santiago Abascal.

Finalment, Unides Podem - Esquerra Unida inicia la campanya en la seu d'Esquerra Unida de València i amb dos actes molt similars a Alacant i Castelló. Allí llançaran un programa molt ambiciós que han presentat aquest dijous de matí i que inclou els pactes que presentaran, diuen, quan arriben a formar nous governs de progrés tant en els ajuntaments com a la Generalitat. Una Generalitat que desitgen que siga més transformadora, més republicana i amb un sector públic molt potent que inclouria, entre altres coses, supermercats públics i una indústria farmacèutica pública. Però per a aconseguir-ho han de superar la barrera del 5% dels vots, sense això no aconseguiran representació parlamentària. Sempre han sigut optimistes i ara ho són encara més després que els resultats de l'enquesta del CIS els atorgue un 6% que els donaria entre 2 i 5 escons.

També et pot interessar

stats