Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Arxiven la investigació contra Oltra per no trobar cap delicte

La mesura, provisional, afecta tant l’exvicepresidenta de la Generalitat com la resta de càrrecs de la Conselleria d’Igualtat i el seu gabinet

Mónica Oltra en una imatge d'arxiu
À Punt NTC @apuntnoticies
02 d'abril 2024 - 11:55 Actualitzat: 02 d'abril 2024 - 16:12

El jutjat d’instrucció número 15 de València ha acordat sobreseure provisionalment la investigació a l’exvicepresidenta de la Generalitat i líder de Compromís, Mónica Oltra. El jutge Vicente Ríos no ha trobat cap delicte, segons ha avançat Valencia Plaza i ha pogut confirmar À Punt Notícies. La mesura també afecta la resta de càrrecs de la Conselleria d’Igualtat i el seu gabinet. Aquesta resolució no és ferma i s'hi pot recórrer en contra en un termini màxim de cinc dies.

Després d'una exhaustiva investigació, el magistrat sosté que "s'ha reiterat fins a l'avorriment que no existeix un sol indici que es dictara cap orde o instrucció emanada dels càrrecs directius de la conselleria dirigides a ocultar els fets ni a desacreditar la menor".

El jutge també ha remarcat que "no existia cap mena de protocol" en la conselleria sobre com actuar en cas d'abús sexual a un menor tutelat i tampoc no en va existir cap fins al 20 de setembre del 2017.

En la causa, el magistrat investigava Oltra i quinze persones més entre tècnics i responsables de la conselleria per una suposada investigació paral·lela en el departament que dirigia sobre el cas dels abusos sexuals a una menor tutelada per la Generalitat per part de l'exmarit de l'exvicepresidenta, que era educador social.

En la seua declaració davant del jutge, Oltra, que va dimitir arran de la imputació, va negar que ordenara obrir aquesta investigació paral·lela a la judicial i va afirmar que es va assabentar dels abusos el 4 d'agost del 2017, quan va rebre una notificació judicial al seu domicili.

La denúncia la va presentar la cofundadora de Vox Cristina Seguí, i s’hi va sumar el partit d'extrema dreta. À Punt s'ha posat en contacte amb Mónica Oltra, que, de moment, ha declinat fer declaracions.

Baldoví: "I ara qui paga tot el mal fet?"

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, s'ha mostrat molt content per la notícia en les xarxes socials perquè "sempre ha sabut que la veritat s'imposaria". El líder valencianista ha plantejat les reparacions a Oltra amb una sèrie de preguntes com ara "I ara qui paga tot el mal fet?".

En aquesta línia, Aitana Mas, qui va substituir Oltra al capdavant d'Igualtat i en el lideratge d'Iniciativa del Poble Valencià, ha remarcat que "la veritat cau pel seu propi pes" i ha assegurat que "no hi ha res més que allò que s'inventaren uns interessats per a fer-li mal".

Mazón: "Total respecte a les resolucions judicials"

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha mostrat el seu "total respecte a les resolucions judicials", que ha matisat "no són fermes encara". El cap del Consell, però, ha assegurat que Oltra "no ha demanat perdó a Maite", la víctima dels abusos. En aquesta línia s'ha expressat també Ruth Merino, portaveu del Consell, que també ha afirmat que respecta les decisions judicials, però ha apuntat que troba a faltar que s'haja demanat perdó a la menor víctima dels abusos.

El PSPV demana una "disculpa pública" a Mazón

El síndic del PSPV-PSOE a les Corts, José Muñoz, s’ha mostrat satisfet per la sentència judicial i ha demanat una disculpa pública als dirigents del PP i especialment al president Mazón. I qui era síndic del grup socialista quan Oltra va dimitir, Manolo Mata, ha celebrat que la justícia, malgrat ser lenta, "situa la veritat on és". També ha demanat "revisar els nivells d'exigència en casos que són mediàticament molt potents, però jurídicament inconsistents".

Yolanda Díaz: "Mónica és una persona decent"

La vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha remarcat en una publicació en X (abans Twitter) que "Mónica és una persona decent que va patir atacs injustificats".

El portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha demanat reflexionar sobre el "mal polític" fet a l'exvicepresidenta i ha emfasitzat que l'objectiu de la investigació no va ser penal, sinó polític. Per la seua banda, Mónica García, ministra de Sanitat i líder de Més Madrid, ha apuntat que els que difamaren Oltra han de demanar perdó i rectificar públicament.

El diputat d'Esquerra Unida del País Valencià al Congrés, Nahuel González, també s'ha fet la mateixa pregunta que Baldoví alhora que ha agraït a Oltra "tanta dignitat". La formació ha transmés el seu suport a l'exvicepresidenta valenciana i ha celebrat "la seua victòria".

Imputació d'Oltra

També et pot interessar