Assolir la igualtat laboral entre homes i dones augmentaria un 8% la riquesa a Espanya el 2060

Segons un informe de l'OCDE, el 2021 elles treballaren cinc hores menys a la setmana que ells i la taxa d'activitat presenta una bretxa de deu punts percentuals entre ambdós col·lectius

Diverses persones treballen en una oficina
Diverses persones treballen en una oficina / fizkes (Shutterstock)

Equiparar la taxa d'activitat i el temps de treball de les dones al dels homes permetria a Espanya augmentar la riquesa per habitant en vora un 8% en l'horitzó del 2060, segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). En un informe publicat aquest dimarts, l'ens internacional, amb seu a París, radiografia l'estat de la igualtat de gènere i estima el potencial econòmic que ofereixen les polítiques d'igualtat en el terreny laboral per a cadascun dels països membres. Per això, recomana adoptar un enfocament que integre aquesta qüestió en totes les iniciatives polítiques.

El potencial per a Espanya està una mica per davall de la mitjana de l'OCDE, segons la qual es podria aconseguir un increment del producte interior brut (PIB) per habitant del 9,2% per al 2060. Però, per exemple, és superior al de França, els Estats Units o de la major part dels països d'Europa central i oriental.

Així, es calcula que a l'Estat la reducció simultània de les diferències entre homes i dones en la taxa d'activitat i del temps de faena podria generar una alça del PIB per habitant de 0,21 punts percentuals cada any, enfront del 0,23 de mitjana. Això és molt menys que els 0,52 punts de Mèxic, dels 0,48 de Costa Rica, dels 0,43 de Turquia o dels 0,41 de Colòmbia, que són els membres que presenten un marge de millora més gran perquè són també els que tenen les bretxes més greus actualment. En l'extrem oposat, a Letònia, Lituània i Eslovènia, la progressió es limitaria a 0,06-0,08 punts percentuals cada any.

En el cas d'Espanya, les dones el 2021 treballaven cinc hores menys a la setmana en una faena remunerada que els homes, una diferència que s'ha reduït si es compara amb les sis hores del 2010. La fractura és menys pronunciada que en el conjunt de l'OCDE, on elles exerciren 5,3 hores menys d'activitat que ells cada setmana el 2021 i 6,5 hores el 2010. Els països amb la bretxa més gran en el temps de treball són Suïssa (9,8 hores en 2021), els Països Baixos (9,1) i Costa Rica (8,5). De nou, en l'extrem oposat hi ha països del centre i de l'est d'Europa, com la República Txeca, Eslovàquia, Eslovènia, Letònia, Hongria i Lituània, on hi ha menys d'una hora de diferència.

Pel que fa a la taxa d'activitat, és a dir, el percentatge de població ocupada del total en edat de treballar, ací Espanya sí que està en una situació pitjor que la mitjana de l'OCDE. En concret, l'índex femení era en el quart trimestre del 2022 del 59,4% (del 69,2% per al masculí) enfront del 66,7% de mitjana en l'organisme (76,6% per als homes). És a dir, que el marge de millora és molt més ampli per al conjunt espanyol en aquest ítem, la incorporació al mercat laboral de dones que ara no tenen treball.

També et pot interessar

stats