L'Audiència Nacional rebutja la querella del PP contra el PSOE per finançament il·legal

El PSOE anuncia que presentarà una querella per injúries i calúmnies contra el PP

Façana de l'Audiència Nacional, en una imatge d'arxiu
Façana de l'Audiència Nacional, en una imatge d'arxiu / Diego Radamés (Europa Press)

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acordat este dilluns que no admet la querella presentada pel Partit Popular contra el PSOE per un presumpte delicte de finançament il·legal. La querella es basava en el testimoni d'un empresari que assegurava que va entregar 90.000 euros a la seu socialista de Ferraz. En una resolució, el titular del jutjat central d'instrucció número 5 segueix el criteri de la Fiscalia Anticorrupció, que la setmana passada va informar en contra de l'admissió de l'escrit dels populars.  

La querella es dirigia contra el PSOE, l'empresari Víctor de Aldama i Koldo García —exassessor de José Luis Ábalos quan era ministre de Transports—, entre altres, per presumptes delictes de finançament il·legal, blanqueig de capitals, tràfic d'influències i suborn.

L'escrit es va presentar davant del jutjat que dirigeix Santiago Pedraz perquè s'emmarca en les investigacions secretes que dirigeix esta seu judicial per un presumpte frau d'IVA de més de 182 milions en el sector dels hidrocarburs. Els populars van basar la querella en la informació publicada el passat 10 d'octubre per The Objective, que recull el testimoni de dos informants anònims, un dels quals va assegurar que va portar 90.000 euros a la seu socialista de Ferraz en dos entregues que es van fer amb bosses de plàstic l'octubre de 2020.

L'objectiu últim, d'acord amb estos testimonis, seria que a través de la intermediació de De Aldama amb Koldo García, l'empresa Villafuel aconseguira el títol d'operador en el sector d'hidrocarburs, que finalment va obtindre.

Per al PP, el presumpte lliurament “per a l'obtenció d'una llicència administrativa en la seu d'un partit polític” és un indici bastant important com per a “iniciar una investigació amb la condició d'esclarir la identitat del receptor i la destinació dels fons”. No obstant això, apuntava també a la connexió d'estos fets amb els que investiga al jutjat central d'instrucció número 2 Ismael Moreno en el cas Koldo i a l'existència d’un càrrec aforat —Ábalos, en la seua condició de diputat en el Grup Mixt— que, al·legaven, podria obligar a elevar l'assumpte al Tribunal Suprem.

El PSOE anuncia una querella per injúries i calúmnies

Els socialistes responen a la decisió judicial amb una querella contra el PP per injúries i calúmnies, segons ha anunciat la portaveu adjunta del PSOE en l’ajuntament de Madrid, Enma López, en un missatge enviat als mitjans i publicat en les xarxes socials del partit. 

López ha destacat que el seu partit estava “molt tranquil” davant de la querella del PP “perquè no hi havia res” en contra seua, i que “així ho demostra” la decisió del judicial. 

La dirigent socialista ha precisat que el PSOE presentarà la querella “amb temps, amb calma i fent les coses bé” perquè la corrupció és un problema molt greu.

Assegura que el seu partit “lluita contra ella cada dia” i per això continuaran defensant el seu “bon nom”. “No tot val per a intentar fer caure el govern d’Espanya”, ha afegit. 

També et pot interessar

stats