ÀUDIO | La Generalitat vol avançar a 2025 els plans per a descarbonitzar l'economia valenciana
Mollà ha presentat a la Cimera del Clima de Madrid l'estratègia valenciana contra l'emergència climàtica
La Generalitat vol accelerar els plans de descarbonització de l'economia europea 25 anys perquè la Comunitat Valenciana siga un territori lliure d'emissions el 2025. Ho ha anunciat aquest dimarts la consellera d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, que ha presentat l'estratègia valenciana contra l'emergència climàtica en la Cimera del Clima de Madrid (COP25) durant la jornada "L'acció subnacional en la lluita contra el canvi climàtic".
"Europa s'ha proposat el 2050 estar lliure d'emissions, ser una potència capdavantera en transició ecològica i en fonts d'energia renovables, i nosaltres volem avançar-nos i que siga el 2025", ha explicat Mollà. La consellera ha explicat que l'administració valenciana vol ser exemplaritzant en l'objectiu, abans de demanar canvis a altres sectors productius. Per això preveu aplicar canvis a curt termini per a millorar l'eficiència energètica i l'aportació d'energies renovables als centres públics. En aquest sentit, ha avançat que estudia oferir "alternatives de transport" al vehicle individual en els llocs de treball amb més plantilla.
La consellera circumscriu la urgència d'aquests canvis al compromís mediambiental del Botànic i al fet que l'augment de les temperatures ha superat els pronòstics, segons han evidenciat els experts en el COP25.
"Tots els indicadors s'han quedat curts", ha explicat Mollà, que, abans de la presentació, ha destacat en À Punt la impressió que "estem aproximant-nos a un punt de no retorn, per la qual cosa l'acció ha de ser ràpida, urgent i decidida". Amb tot, s'ha mostrat optimista, perquè detecta "una clara consciència social, cada vegada més forta i liderada per la gent més jove" que entén que és la base per a empentar els governants perquè adopten les mesures necessàries.
Programa d'actes
Coincidint amb la presentació de l'estratègia valenciana en canvi climàtic, la Generalitat ha programat un seguit d'actes que inclouen tant reunions multilaterals a Madrid com una agenda descentralitzada en cooperació amb diferents entitats, com la Universitat de València o el Centre Mundial de València per a l'Alimentació Sostenible (Cemas).
"Els governs tenim el desafiament de traslladar les estratègies de mitigació i adaptació a les particularitats de cada territori i a les característiques de la política de proximitat", defensa la consellera de Transició Ecològica, en relació amb la responsabilitat de les regions que participen tant en la sessió Region4 (diumenge 8) com en la taula de debat Finançament de l'Acció Climàtica (dilluns 9).