Directes
Ara en la televisió
TRESORS AMB HISTÒRIA

L’AVA i la Unió demanen a la Conselleria d’Agricultura mesures urgents davant la crisi de preus

Dirigents de les dues organitzacions s’han reunit aquest matí amb la consellera Mireia Mollà per a demanar un esforç i afrontar les problemàtiques del sector agrari valencià

Imatge d'arxiu d'un tarongerar / À Punt NTC

L'Associació Valenciana d'Agricultors i la Unió de Llauradors i Ramaders han demanat a la Conselleria d'Agricultura mesures urgents davant la crisi de preus que sofreix el sector.

Dirigents d'AVA i la Unió s'han reunit aquest matí amb la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, i amb el secretari autonòmic, Roger Llanes, per a abordar les principals reivindicacions del sector en el tram final de la legislatura.

Les organitzacions agràries en el seu conjunt van presentar fa dos anys un full de ruta, però alguns dels aspectes que havien de tractar encara no s’han solucionat. Per això, han demanat a la conselleria que faça un esforç i done resposta urgent a les principals problemàtiques a les quals s'enfronta el sector agrari valencià. Especialment urgent és aconseguir que els preus que perceben els agricultors estiguen per damunt dels costos de producció.

Les dues organitzacions han recordat que la campanya passada va ser un desastre per a la majoria dels cultius i les explotacions ramaderes, com mostra l'augment exponencial d'explotacions abandonades per la falta de rendibilitat. A més, els primers tractes comercials que s’han tancat per a la pròxima campanya citrícola no cobreixen els costos de producció.

Les demandes d'AVA i la Unió

La llei de la cadena alimentària no està sent efectiva i per aquest motiu, AVA i la Unió han reclamat una agència d'informació i control alimentaris efectiva, amb estudis dels costos de producció i dels preus comercials.

En relació amb la nova llei de gestió de residus les entitats, han sol·licitat que en el futur reglament s'especifique i se solucione el problema de les restes agràries mitjançant tràmits i autoritzacions simplificats que no suposen una càrrega burocràtica per als agricultors.

Sobre la pinyolada, han demanat mesures com la reconversió, l'ús de malles i la geolocalització de ruscos que impedisquen la producció de llavors en els cítrics.

Una altra qüestió que s’ha tractat ha sigut el creixement incessant de fauna salvatge que provoca pèrdues que superen els 35 milions d'euros en el sector. Els dirigents agraris han reclamat que s'implementen de manera urgent mesures per a controlar la població d'aquestes espècies.

D'altra banda, les organitzacions han sol·licitat a la conselleria que faça costat als col·lectius d'entitats de reg de les quals formen part els productors de diversos cultius, convencionals i ecològics. Aquestes necessiten que s’aplique un canvi en el mètode de fertilització amb un sobrecost econòmic que hauria de compensar l'administració durant el primer any, així com facilitar la incorporació de tècnics especialitzats per a planificar quan adobar.

AVA i la Unió han valorat l'esforç de la conselleria en matèria de subvencions a les assegurances agràries, però han exigit que aquesta aportació es valore enfront de les decisions que puguen prendre Agroseguro i Enesa en contra dels interessos del sector agropecuari valencià.

Les dues organitzacions agràries han abordat la importància de crear un fons de crisi que reba partides pressupostàries anuals per part de la Conselleria d'Agricultura per a poder atendre situacions de desequilibris econòmics en el sector.

Així mateix, aquestes organitzacions agràries han recordat que la llei d'estructures no sols està pensada per a concentrar parcel·les, també ha d'abordar el tractament fiscal de les compres i vendes per a facilitar aquest procés. Per això, davant l'escàs èxit d'aquesta norma per a acabar amb el minifundi, han proposat la creació d'explotacions pilot en l'àmbit provincial, perquè els agricultors puguen conéixer el funcionament d'aquest model i comprovar que és una solució útil.

València

També et pot interessar