L’AVL expressa “preocupació” per la proposta de Vox d’excloure Alacant de la zona valencianoparlant
Consideren que privaria els alacantins dels seus drets lingüístics i de la seua identitat històrica
L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha expressat aquest dimecres “preocupació” davant de la proposta d’excloure la ciutat d’Alacant de la zona valencianoparlant perquè “significaria privar els alacantins dels seus drets lingüístics i de la seua identitat històrica”, segons han publicat a la xarxa social X —antic Twitter.
És la resposta de la institució a la proposta de declaració institucional del grup municipal de Vox Alacant de modificació de la llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV), que va ser presentada el passat 19 de setembre amb l'objectiu d'incloure la ciutat en la zona de predomini lingüístic castellà.
L’AVL expressa la seua preocupació després que divendres passat el Departament de Filologia Catalana, la junta directiva de la Unitat d'Estudis Multilingües de la Universitat d'Alacant i la seu alacantina de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana rebutjaren la proposta de Vox en considerar que “la ciutat no pot renunciar al valencià i negar la llengua és negar la valencianitat d'Alacant", segons manifestaren en un comunicat conjunt.
El ple de l'Ajuntament d'Alacant, de fet, té previst dins l'orde del dia de la sessió convocada per a aquest dijous debatre una proposta de Vox de declaració institucional "per la qual s'acorda instar a les Corts Valencianes a la modificació de la Llei 4/1983, de 23 de novembre d'ús i ensenyament del valencià, per a incloure Alacant com a municipi de predomini lingüístic castellà".
En el text, explicaven que la declaració institucional de Vox fonamenta la proposta de readscripció de la ciutat al·legant que la major part de la població té el castellà com a llengua familiar, i no el valencià. No obstant això, recalcaven que "ignora, o vol ignorar, que la territorialització de la LUEV no es fonamenta en els percentatges d'ús lingüístics, sinó que el concepte de zona de predomini lingüístic és un concepte legal que atén quina és la llengua històrica del territori".